Djevojčica iz SAD "digitalno kidnapovana"

Fotografije je propratio uznemirujućim naslovima: "Moja ćerka će slamati srca vaših sinova"; "Ja u malom izdanju"; "Ovako izgleda ujutro... Rekla je: Tata, prestani (da me slikaš)"
2 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.07.2015. 17:59h

Danica Paterson iz Dalasa u američkoj državi Teksas doživjela je pravi košmar kada je njena ćerka Brajli "digitalno kidnapovana", piše portal Unilad, a prenosi Blic.

Digitalna otmica je pojava kada neko slika fotografije neke osobe postavljene na internetu ( Fejsbuku i sl.) i izdaje se za srodnika te osobe.

Najgore od svega je, piše Unilad, što je riječ o zakonski sivoj zoni. Doduše, zakon koji zabranjuje da se predstavljate kao druga osoba postoji, ali ne i zakon koji zabranjuje da se pretvarate da ste s nekim u srodstvu.

Upravo u ovakvoj situaciji našla se Danicina četvorogodišnja ćerka, čije je slike fotografisao muškarac po imenu Ramon Figeroa i postavio ih na svom profilu, predstavljajući djevojčicu kao svoju ćerku.

Fotografije je propratio uznemirujućim naslovima: "Moja ćerka će slamati srca vaših sinova"; "Ja u malom izdanju"; "Ovako izgleda ujutro... Rekla je: Tata, prestani (da me slikaš)".

Nije teško zamisliti koliko je Brajlina majka bila užasnuta, a kada joj je drugarica poslala snimke Figeroinog profila sa ekrana, potražila je pravni savjet.

Saznala je da može samo da se žali Fejsbuku i pošalje poruku Figeroi, u kojoj će od njega zatražiti da ukloni fotografije.

On je blokirao njene poruke, a odgovor Fejsbuka bio je više nego uznemirujući. Prvo su tvrdili da je Figeroin profil u skladu s njihovim propisima, ali kada su mediji objavili priču, promijenili su mišljenje.

Fotografije su uklonjene, ali je Figeroin profil i dalje aktivan.

Bonus video: