U zatvorima 2,2 miliona Amerikanaca: Obama za smanjenje kazni

Obama je kazao da bi SAD trebale smanjiti duge obavezne minimalne kazne za nenasilne zločine povezane s drogom ili ih se u potpunosti riješiti
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2015. 07:16h

U američkim zatvorima je nesrazmjeran broj Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca, a američki predsjednik Barak Obama želi reforme kažnjavanja.

Obama je rekao da želi da radi sa dvostranačkim grupama zakonodavaca na reformi odredbi o zatvorskim kaznama, posebno kada je riječ o manjim prekršiocima i preprodavačima malih količina droga.

"Masovna pritvaranja čine našu zemlju lošijom i oko toga moramo nešto učiniti“, rekao je Obama pred 3.000 članova konvencije najstarije američke nacionalne grupe za građanska prava - NAACP.

Obama je govorio nakon postizanja međunarodnog sporazuma čiji je cilj sprečavanje Irana u izgradnji nuklearnog oružja. Taj diplomatski podvig će biti dio Obamine ostavštine.

Ali, na unutrašnjem planu, Obama kao prvi tamnoputi američki predsjednik, koncentrisan je na naporima za smanjenje nejednakosti, prenosi Reuters.

Navodeći statistiku o nesrazmjernom broju Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca u zatvoru, Obama je rekao da su troškovi izvršavanja zatvorskih kazni skočili na čak 80 milijardi dolara godišnje, jer se prestupnicima za manje nezakonitosti u vezi droga izriču oštrije kazne.

Rekao je da je u zatvorima 2,2 miliona Amerikanaca, dok ih je 1980. godine bilo 500.000.

"To je pravi razlog zašto je naša zatvorska populacija tako visoka. U mnogim slučajevima, kazna se jednostavno ne poklapa sa zločinom“, kazao je američki predsjednik.

Obama, koji će u četvrtak posjetiti savezni zatvor u Oklahomi, što će mu biti prva takva posjeta u mandatu, kazao je da bi SAD trebale smanjiti duge obavezne minimalne kazne za nenasilne zločine povezane s drogom ili ih se u potpunosti riješiti.

Dodao je i da bi se promjene u zatvorskom sistemu trebale usmjeriti na smanjenje pretrpanosti, kriminalnih aktivnosti i silovanja.

Al Džazira Balkan

Bonus video: