PREDSJEDNIČKI IZBORI

Donald Tramp sprema skandal kakav Amerika ne pamti

"Kada Meksiko šalje svoje ljude, ne šalje one najbolje. Šalju ljude koji imaju mnogo problema i oni te probleme nama donose. Donose drogu. Donose kriminal. Oni su silovatelji. A neki su, pretpostavljam, i dobri ljudi"
10 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2015. 19:57h

Donaldu Trampu, kandidatu za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima u SAD 2016, očigledno nisu smetala negodovanja javnosti zbog rasističkog kometara o Meksikancima, pa u TV debati na "Foksu" narednog mjeseca treba očekivati nove provokacije. BBC navodi da će zbog Trampovih komentara biti veoma neprijatno za ostalih devet republikanskih kandidata na pozornici tokom debate.

U analizi britanskog javnog servisa Džon Sopel, urednik za Sjevernu Ameriku, Trampa naziva osobom čiji je ego velik kao osrednja planeta našeg solarnog sistema, sa kovitlacem neuredne plave kose na glavi i sa računom u banci koji bi vjerovatno mogao da Grčku izvuče iz problema.

Ovaj čovjek želi da postane "lider slobodnog svijeta", predsjednik SAD.

Na početku svoje predizborne kampanje u "Tramp taueru" u Njujorku magnat je izgovorio nešto zbog čega republikanski stratezi nisu znali da li da se smiju ili plaču.

"Kada Meksiko šalje svoje ljude, ne šalje one najbolje. Šalju ljude koji imaju mnogo problema i oni te probleme nama donose. Donose drogu. Donose kriminal. Oni su silovatelji. A neki su, pretpostavljam, i dobri ljudi", kazao je Tramp.

Iako su latino glasači bitan faktor u SAD, pošto su se u predsjedničkoj trci 2012. izjasnili 2:1 u korist Demokratske partije i doprinijeli pobjedi Baraka Obame nad republikancem Mitom Romnijem, vođstvo Republikanske partije se praktično nije oglasilo povodom Trampove izjave, kao ni njegovi protikandidati.

"Ah, pa da dobro, to je Donald", bio je komentar koji je BBC-jev urednik čuo tokom radnog doručka sa Rikom Santorumom, bivšim senatorom iz Pensilvanije.

Za sada je kandidaturu za republikansku nominaciju istaklo 15 kandidata, ali će televizija "Foks" koja je naklonjena konzervativnoj publici na TV debatu u avgustu pozvati deset najbolje plasiranih u anketama. Među njima će sigurno biti i Tramp, za kojeg britanski javni servis navodi da je po pitanju imigracije slijedi primjer evropskih desničara - Najdžela Faraža, vođe Partije za nezavisnost Velike Britanije, kao i italijanske Severne lige i Nacionalnog fronta iz Francuske.

BBC prenosi prognoze stručnjaka da bi Tramp mogao da u ovoj kampanji pregori poput meteora na noćnom nebu i nestane, isijavajući prije toga najsjajniju svjetlost.

Blic.rs

Preporučujemo za Vas