Rohani: Počelo novo poglavlje

Iranski predsjednik se obratio naciji pošto je izjava američkog predsjednika Baraka Obame uživo prenošena na iranskoj televiziji, što je rjetkost.
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta-AP
Hasan Rohani, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.07.2015. 15:08h

Iranski predsjednik Hasan Rohani ocijenio je da je počelo "novo poglavlje" u odnosima svijeta i Irana poslije danjašnjeg dogovora o spornom nuklearnom programu Teherana.

"Režim sankcija nikada nije bio uspiješan, ali je istovremeno uticao na živote ljudi", rekao je Rohani u obračanju na državnoj televiziju.

On se obratio naciji pošto je izjava američkog predsjednika Baraka Obame uživo prenošena na iranskoj televiziji, što je rjetkost.

Iran i šest svjetskih sila zvanično su danas u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Rohani je danas takođe odbacio tvrdnje da je Iran pokušavao da napravi atomsko oružje u okviru svog nuklearnog programa.

"Iran nije nikada nastojao da proizvede nuklearno oružje i nikada neće pokušavati da proizvede nuklearno oružje", rekao je Rohani i dodao da "cijeli svijet zna da se proizvodnja nuklearne bombe smatra zabranjenom."

Bonus video: