Kju Kluks Klan aktivniji nego ikad

Reditelj Den Vernon proveo je sedam mjeseci u grupi koja vjeruje u nadmoć bijele rase i o tome snimio dokumentarac koji će biti premijerno prikazan samo mjesec dana nakon masakra u Čarlstonu, u kom je devet crnaca ubijeno samo zbog boje njihove kože
61 pregleda 9 komentar(a)
Kju Kluks Klan, Foto: Screenshot (YouTube)
Kju Kluks Klan, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.07.2015. 15:19h

Šokantni dokumentarac "Inside the Ku Klux Klan" prikazuje kako funkcioniše ozloglašeni Kju Kluks Klan, koji i danas ima neslućenu moć u američkom društvu.

Nove slike iz dokumentarca prikazuju muškarce i žene u tradicionalnim odorama Klana kako pjevaju okupljeni oko zapaljenog krsta.

Reditelj Den Vernon proveo je sedam mjeseci u grupi koja vjeruje u nadmoć bijele rase i o tome snimio dokumentarac koji će biti premijerno prikazan samo mjesec dana nakon masakra u Čarlstonu, u kom je devet crnaca ubijeno samo zbog boje njihove kože.

Vernon je proveo vrijeme u grupi koja se naziva Tradicionalnim američkim vitezovima i koja je jedna od najbrže rastućih u SAD.

Tri člana ove grupe od kojih jedan čuvar zatvora uhapšeni su 2. aprila ove godine i optuženi za planiranje ubistva nekadašnjeg zatvorenika crnca.

Uprkos užasnoj prošlosti te grupe, u dokumentarcu se vidi da mlađi ljudi i dalje žele da postanu njen dio. Među njima je i 20-godišnja djevojka koja je poželjela da i se i sama bori protiv drugih rasa i to samo mjesec dana nakon hapšenja članova.

Nakon što je “naturalizovana” u tajnom obredu inicijacije, izjavila je: “I dalje se školujem i znam da bi to trebalo da mi bude prioritet, ali želim da pomognem Klanu kad god mogu”.

“Uvijek sam se slagala sa porukama i vrijednostima s kojima se Klan povezuje. Nema razloga da se ne učlanim”.

Vernon je snimio i lidera klana Frenka Ankonu kako podstiče upotrebu “smrtonosne sile” nad demonstrantima u Fergusonu koji su izašli na ulice nakon niza ubistava crnaca od strane policije.

“Otkrili smo nešto šokantno. Svako ko misli da je Klan samo trag američke prošlosti, biće iznenađen saznanjem da broj njegovih članova neprekidno raste. Vrlo je uznemirujuće zamisliti da postoje grupe koje propagiraju takva uvjerenja i koji žele da prodube jaz među rasama u svoju korist”, rekao je britanski reditelj.

B92.net

Bonus video: