Bagdad: Na smrt vješanjem osuđena 24 pripadnika Islamske države

Procjenjuje se da su džihadisti ubili više od 1.700 iračkih vojnika koje su zarobili nakon preuzimanja Tikrita rodnog grada bivšeg iračkog vođe Sadama Huseina, u junu 2014. godine, prenijela je agencija AFP
0 komentar(a)
Irak, Foto: Reuters
Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2015. 16:14h

Sud u Bagdadu danas je osudio na smrt vješanjem 24 pripadnika džihadističke grupe Islamska država zbog njihovog učešća u ubistvu na stotine iračkih vojnika tokom ofanzive ekstremista širom Iraka prošle godine.

Procjenjuje se da su džihadisti ubili više od 1.700 iračkih vojnika koje su zarobili nakon preuzimanja Tikrita rodnog grada bivšeg iračkog vođe Sadama Huseina, u junu 2014. godine, prenijela je agencija AFP.

Nakon što su preuzeli kontrolu nad Tikritom, pripadnici ID su objavili šokantne fotografije i video snimke na kojima se vidi kako ubijaju veliki broj iračkih vojnika, nakon što su ih prethodno ukrcali u otvorene kamione, a zatim primorali da legnu na zemlju sa licem nadolje.

Iračke snage su uz podšku vazdušnih udara američkih snaga povratile Tikrit u aprilu ove godine, nakon čega su uhapsile više desetina osumnjičenih za masakr nad vojnicima.

Forenzički timovi su iz masovnih grobnica, za koje se pretpostavlja da sadrže tijela stotina vojnika koje su ubili džihadisti, dosad ekshumirali veliki broj tijela.

Svi optuženi su negirali krivicu za masovno ubistvo iračkih vojnika, navodeći da su priznanje dali pod prisilom, odnosno pošto su ih mučili irački policajci.

Bonus video: