"JAČA UTICAJ GRUPA KOJE ŠIRE MRŽNJU"

"Islamska država sprovodi sofisticiranu propagandu na internetu "

Internet igra važnu ulogu u zločinima iz mržnje u SAD, poručuje "Glas Amerike"
1 komentar(a)
terorista, Foto: Shutterstock
terorista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2015. 19:24h

Uticaj grupa koje šire različite tipove mržnje, propagiraju i regrutuju sljedbenike preko interneta je u porastu.

To je saopštila jevrejska organizacija za zaštitu ljudskih prava "Simon Vizental".

Poruke su različite, ali apeli koji pozivaju na mržnju i nasilje su slični, navodi "Glas Amerike".

Američki medij podsjeća da je prošle nedjelje oko 40 osoba poginulo u napadu na Tunis, 27 osoba je život izgubilo u samoubilačkom bombaškom napadu na šitsku džamiju u Kuvajtu, a 12 je masakrirano u januaru u kancelarijama francuskog satiričnog časopisa Šarli Ebdo.

Rabin Abraham Kuper iz organizacije "Simon Vizental", koja prati grupe koje šire mržnju na internetu, rekao je da su navedeni događaji slavljeni na internetu, posebno na društvenim mrežama, koje koriste ekstremističke grupe poput Islamske države (ID).

Oni pokazuju nevjerovatnu spretnost u primjeni savremene tehnologije na internetu kako bi se približili masama i došli do određenog dijela populacije, istakao je Kuper.

Prema njegovim riječima, pripadnici ID sprovode "sofisticiranu propagandu i regrutovanje", poput savremenog magazina na internetu, a koriste i društvene mreže kako bi povezali svoje korisnike na internetu sa svojim borcima na frontu.

Kuper smatra da društvene mreže, koje šire govor mržnje, moraju biti dio rješenja kako bi mržnja mogla da bude marginalizovana, kao i da ne treba tolerisati komentare koji prelaze granicu između mržnje i terorizma.

Internet je proizveo eho prostoriju, poručio je Kuper.

"To pruža osjećaj moći, zajednice, da niste sami. Ako ovako razmišljate - niste sami", objasnio je rabin.

Internet igra važnu ulogu u zločinima iz mržnje u SAD, poručuje "Glas Amerike".

Bivši neonacistički skinhed Tim Zal, koji radi za "Simon Vizental", smatra da današnji ekstremisti često razmjenjuju listu onih koje smatraju neprijateljima.

"To su cionizam, zli tiranin Jevrejin, broj dva je vlada Sjedinjenih Država i potom multinacionalne korporacije", poručio je Zal dodajući da se on sastajao sa prijateljima skinhedima u jednom parku u predgrađu, a sada se sve može organizovati putem interneta.

Ekstremisti čuju retoriku mržnje, ali moraju da čuju i drugu stranu priče, poručio je on.

"Mora da postoji taj glas i mislim da su najvažniji glasovi ljudi poput mene i drugih bivših nasilnih ekstremista koji cine sve što mogu da unesu tu kontra-retoriku", zaključio je Zal.

Preporučujemo za Vas