Papa pozvao Južnu Ameriku da obrati više pažnje na najsiromašnije

Papa će tokom turneje posjetiti jedan zatvor u Boliviji i razgovaraće sa nekoliko predsjednika država, Evom Moralesom iz Bolivije, Horasijom Kartesom iz Paragvaja i Kristinom Kišner iz Argentine
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2015. 08:17h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, koji je sinoć doputovao u devetodnevnu posjetu Južnoj Americi, u Kitu je naglasio potrebu zaštite najsiromašnijih ljudi, kao i životne sredine od eksploatacija štetnih po planetu.

"Napredak i ekonomski razvoj koji je u toku u Latinskoj Americi garantuje bolju budućnost za sve. Međutim, posebna pažnja mora da bude posvećena našoj najsiromašnijoj braći i najugroženijim manjinama", rekao je papa na aerodromu po dolasku u Ekvador, prvu zemlje njegove turneje.

Papu su dočekala djeca u tradicionalnoj nošnji i iz simfonijski orkestar, kao i predsjednik Ekvadora Rafael Koreja.

Papa Franjo će biti u Ekvadoru do srijede, poslije čega putuje u Boliviju i kasnije u Paragvaj.

U poruci upućenoj tokom leta za Latinsku Ameriku predsjedniku Venecuele i Kolumbije, Nikoli Maduru i Huan-Manuelu Santosu, papa se založio za "miran suživot" dvije zemlje koje potresaju unutrašnji nemiri.

Papa Franjo se nalazi u posjeti zemljama s pretežno katoličkim vjernicima, ali s dugom istorijom siromaštva i društvene nejednakosti koja posebno pogađa starosjedioce.

Papa će održati 22 govora tokom turneje, a za danas je predviđena misa na kojoj se očekuje više od milion vjernika u Ekvadoru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Franjo je namjerno izabrao da tokom turneje posjeti Ekvador, Boliviju i Paragvaj, tri zemlje koje važe za najsiromašnije i najmarginalizovanije na kontinentu. U program turneje svjesno nije uvrstio svoju rodnu Argentinu, dijelom sigurno i zato da mu se ne bi prebacivalo miješanje u ovogodišnje predsjedničke izbore u toj zemlji.

Papa će tokom turneje posjetiti jedan zatvor u Boliviji i razgovaraće sa nekoliko predsjednika država, Evom Moralesom iz Bolivije, Horasijom Kartesom iz Paragvaja i Kristinom Kišner iz Argentine.

Bonus video: