VELIKI BROJ KANDIDATA I VELIKA NEIZVJESNOST

Da li će Tramp dobiti Nobelovu nagradu za mir?

"Nagrada za Trampa ne bi bila primjerena", smatra Dan Smit iz Međunarodnog instituta za istraživanje mira, ukazujući na neke njegove odluke "jako negativne za mir", kao što je povlačenje SAD iz međunarodnog sporazuma o klimi i sporazuma sa Iranom
214 pregleda 3 komentar(a)
Nobelova nagrada za mir, Foto: Shutterstock.com
Nobelova nagrada za mir, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.10.2018. 08:42h

Donald Tramp? Neprikladan. Približavanje dviju Koreja? Nesumnjivo preuranjeno. Odnosi između Etiopije i Eritreje? Tek nedavno. Kako se približava dodjela Nobelove nagrade za mir, lakše je eliminisati imena nego prognozirati dobitnika.

Ove godine, 331 pojedinac i organizacija predloženi su za nagradu, koja se u petak dodjeljuje u Oslu. Članovi Nobelovog odbora imaju velik izbor.

Iako se čini čini da je gotovo nemoguće pogoditi dobitnika, s obzirom na to da je spisak kandidata tajan, prognoza ne manjka, prenosi agencija Hina pisanje AFP-a.

Ako je vjerovati kladionicama, popularni su predsjednik Južne Koreje Mun Džae In i njegov sjevernokorejski kolega Kim Džong Un zahvaljujući približavanju dvije Koreja.

Stručnjaci za Nobel, koji češće pogriješe nego pogode, zbunjeni su kada se spomene ta mogućnost.

"Sa jedne strane, napredak između dvije Koreje je, mislim, nešto najspektakularnije na tom području ove godine. Sa druge, pitam se da li bi bilo preuranjeno dodijeliti nagradu za to", rekao je direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma Dan Smit.

Pasivnost Kim Džong Una kada je riječ o ljudskim pravima takođe mu nije plus za nagradu.

"Odradio je dobar posao za promovisanjem mira na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu", navodi švedski profesor Piter Valenštin, stručnjak za međunarodna pitanja.

A Donald Tramp, kojeg bi neki međunarodni čelnici poput britanskog ministra vanjskih poslova Boris Džonson, ali i sam Mun Džae In rado vidjeli ovjenčanog nagradom za njegove inicijative za Korejsko poluostrvo?

Sa odnosom 7 prema 1, Tramp je među tri kandidata kladionice Betsson, daleko ispred predsjednika Francuske Emanuela Makrona, britanske premijerke Tereze Mej i ruskog predsjednika Vladimira Putina, za koje je koeficijent 75 prema 1.

"Ali nagrada za Trampa ne bi bila primjerena", smatra Dan Smit iz Međunarodnog instituta za istraživanje mira, ukazujući na neke njegove odluke "jako negativne za mir", kao što je povlačenje SAD iz međunarodnog sporazuma o klimi i sporazuma sa Iranom.

Jedina javno objavljena inicijativa za kandidaturu Donalda Trampa Nobelovom odboru poništena je jer je potekla od osobe koja je falsifikovala identitet.

Počeci pomirenja između Etiopije i Eritreje bude nade u trajni mir između dvije afričke nacije.

Po Valenštinu, nagrada bi mogla da ode etiopskom premijeru Abiju Ahmedu. Ali on je vlast preuzeo u aprilu, a približavanje dvije zemlje dogodilo se ljetos. Malo prekasno da upadne u oči Nobelovom odboru koji prima nominacije na samom početku godine, prenosi Hina.

Ginekolog, bivša ropkinja?

Zbog neizvjesnosti kada je riječ o skromnom napretku postignutom u svijetu, neki se u potrazi za nasljednikom prošlogodišnjeg laureata, Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), okreću "klasicima".

Dok hašhtag #MeToo pridonosi buđenju svijesti, nagrada bi mogla da ode u ruke aktivistima za borbu protiv seksualnog nasilja, kao što je ginekolog iz Konga Denis Mukvege, koji je više puta bio nominovan, ili mladoj aktivistkinji Nadiji Murad, bivšoj seksualnoj ropkinji Islamske države, koja je već dobila nagradu Saharov.

Direktor Istraživačkog instituta za mir iz Osla Henrik Urdal smatra da bi nagradu mogao da dobije Svjetski program za hranu, agencija UN-a koja vodi brigu da desetine miliona gladnih u svijetu svake godine dobije hranu.

"Od ratom zahvaćenih područja u Jemenu do izbjegličkih kampova Rohindža u Bangladešu vidimo da glad postaje jedan od glavnih humanitarnih izazova našeg vremena", naglasio je.

Među potencijalnim kandidatima navode se i Visoki komesarijat za izbjeglice, saudijski bloger Raif Badavi, udruženja za zaštitu medijskih sloboda kao što su Reporteri bez granica i aktivisti za ljudska prava u Rusiji poput nevladine organizacije Memorijal i lista Novaja Gazeta.

Laureat će biti poznat u petak u 11 sati.