Homoseksualni i heteroseksualni parovi odgajaju jednako srećnu djecu

Rezultati 19.000 naučnih radova sprovedenih i objavljenih u periodu između 1977. i 2013. u raznim publikacijama, pokazali su da djeca koju su odgajali homoseksualni parovi ne osjećaju nikakvu razliku kada je odgoj u pitanju u poređenju sa djecom heteroseksualnih roditelja
131 pregleda 36 komentar(a)
homoseksualni par, Foto: Shutterstock.com
homoseksualni par, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.06.2015. 13:35h

Djeca homoseksualnih parova mogu da budu jednako srećna kao i ona koju odgajaju heteroseksualni parovi, a u oba slučaja seksualna orjentacija roditelja nema nikakav socijalni uticaj niti uticaj na ponašanje djece koju odgajaju, pokazala je studija američkih naučnika.

Detaljnim proučavanjem naučne literature o roditeljstvu istospolnih parova koju je sa saradnicima sproveo Džimi Adams sa Univerziteta Kolorado u Denveru, analizirano je više hiljada članaka o ovom pitanju.

Svrha istraživanja bila je da se otkrije postoji li bilo kakav bitan dokaz koji bi upućivao na to da su djeca homoseksualnih roditelja lošija ili su zakinuta u odnosu na djecu koju odgajaju heteroseksualni roditelji.

Rezultati 19.000 naučnih radova sprovedenih i objavljenih u periodu između 1977. i 2013. u raznim publikacijama, pokazali su da djeca koju su odgajali homoseksualni parovi ne osjećaju nikakvu razliku kada je odgoj u pitanju u poređenju sa djecom heteroseksualnih roditelja.

Analizom akademskih radova koji su se objavljivani u periodu između 1977. i 2013. godine, američki naučnici su ustanovili da je s vremenom došlo do promjene u naučnom pristupu prema roditeljstvu istospolnih parova.

Tokom 80-ih godina prošlog vijeka češće je dolazilo do razmimoilaženja u stavovima o ovom pitanju, ali razlike su se tokom 90-ih smanjile, a na prelazu u novi vijek među naučnicima je postignuta opšta saglasnost o tomu da djeca koja odrastaju u istospolnoj roditeljskoj zajednici ne osjećaju nikakve socijalne, obrazovne ni razlike u ponašanju u poređenju sa djecom heteroseksualnih parova.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "Social Science Research".

Ta studija, koja se smatra najsveobuhvatnijom istorijskom analizom naučnih stavova o ovom pitanju, mogla bi da pomogne u razbijanju predrasuda i mitova o tomu da postoje "naučni dokazi" prema kojima homoseksualni parovi nisu podobni i ne odgajaju djecu jednako uspješno kao heteroseksualni, smatra koautor istraživanja Rajan Lajt sa Univerziteta u Oregonu.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država izglasao je da je brak osoba istog pola ustavno pravo i time ukinuo zabrane u 14 američkih država. SAD je tek 21. država koja dozvoljava gej brakove na čitavoj svojoj teritoriji.

Bonus video: