"ODSJEĆI IM RUKE, ČLANKE, PRESJEĆI IM VRAT"

Sjeverna Koreja: Raskomadati američke gangsterske imperijaliste

"To je jedini način da se SAD izvini vojsci i narodu Sjeverne Koreje i "podigne bijelu zastavu", kaže se u saopštenju Nacionalne odbrambene komisije
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, SAD, Foto: Shutterstock
Sjeverna Koreja, SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2015. 07:52h

Sjeverna Koreja je povodom 65. godišnjice od izbijanja Korejskog rata, pozvala međunarodnu zajednicu da ustane protiv "američkih gangsterskih imperijalista".

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da ustane širom svijeta protiv SAD i raskomadaju američke gangsterske imperijaliste. Azija treba da ustane i presiječe desnu ruku SAD-a, Afrika bi trebalo da ustane i odsiječe lijevu ruku, Bliski istok da odsječe članke, a Evropa da presiječe vrat", navodi se u saopštenju sjevernokorejske Nacionalne odbrambene komisije.

To je jedini način da se SAD izvini vojsci i narodu Sjeverne Koreje i "podigne bijelu zastavu", dodaje se u saopštenju Nacionalne odbrambene komisije na godišnjicu razornog Korejskog rata za koji Pjongjang tvrdi da ga je započeo Vašington.

Povodom godišnjice početka Korejskog rata, u Južnoj Koreji je premijer Hvang Kjo-Ahn na državnoj ceremoniji, pozvao na budnost.

"Trebalo bi da ojačamo našu bezbjednosnu gotovost i vojnu moć pošto situacija na Korejskom poluostrvu je i dalje nestabilna šest decenija poslije završetka rata. Vlada će se oštro nositi sa bilo kakvim provokacijama iz Sjeverne Koreje", upozorio je Hvang, prenijela je agencija AFP.

Oružani sukob od 1950. do 1953. godine na Korejskom poluostrvu u kome su, na strani Juga učestvovale SAD i druge zapadne države, a na strani Sjevera Kina.

Demarkaciona linija ustanovljena je prethodnim dogovorom iz 1945. godine i išla je 38. paralelom, mada je planirano da se po završetku okupacije održe izbori i Koreje ujedine.

Te planove je poremetilo izbijanje Hladnog rata i umjesto toga su SSSR i SAD ustanovile suparničke i ideološki suprotstavljene vlade, odnosno dvije države na Korejskom polustrvu.

Preporučujemo za Vas