Klinton: Obama mora da dobije bolji trgovinski sporazum

redstavnički dom američkog Kongresa odbio je u petak nacrt zakona o trgovini s pacifičkim državama, što predstavlja poraz za Obamu koji je predložio tekst zakona, a koji je izazvao razmimoilaženje između njega i vođe demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2015. 07:59h

Eventualna kandidatkinja demokrata za predsjedničke izbore u SAD 2016. godine Hilari Klinton poručila je predsjedniku Baraku Obami da bi trebalo da nađe način da poboljša sporazum o trgovinskom partnerstvu s pacifičkim zemljama u interesu američkih radnika.

Klintonova je na skupu u glavnom gradu Ajove Dimojnu u nedelju rekla da bi Obama trebalo da traži veće ustupke kako bi poboljšao ugovor o transpacifičkom partnerstvu.

Predstavnički dom američkog Kongresa odbio je u petak nacrt zakona o trgovini s pacifičkim državama, što predstavlja poraz za Obamu koji je predložio tekst zakona, a koji je izazvao razmimoilaženje između njega i vođe demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi.

"Kako bi dobio sporazum koji ispunjava visoke standarde, predsjednik bi trebalo da sluša i da radi sa svojim saveznicima u Kongresu, prije svega s Nensi Pelosi, koji su izrazili zabrinutost za posledice koje bi slab sporazum imao po naše radnike, da bi osigurao da dobijemo najbolji, najjači mogući dogovor. A ako ga ne dobijemo, onda ne bi trebalo da bude sporazuma", kazala je Klintonova, prenosi Vašington post.

"Nijedan predsjednik ne bi bio tvrđi pregovarač u ime američkih radnika, bilo s našim trgovinskim partnerima ili republikancima na Kapitol hilu, nego što bih ja bila" (kao predsjednica SAD), kazala je Klintonova.

Ona međutim nije zauzela sasvim jasan i čvrst stav o tom trgovinskom sporazumu,

Klitonova je rekla da, dok neki podržavaju sporazum, a drugi mu se žestoko protive, ona "nekako spada u grupu koja kaže 'šta je u njemu?' i 'hajde da ga učinimo najboljim što možemo i onda donesemo odluku'".

Tim, međutim, vjerovatno neće zadovoljiti liberale i sindikate u Demokratskoj partiji koji su bili protiv trgovinskog sporazuma s pacifičkim zemljama, ocjenjuje agencija AP.

Jedan od glavnih konkurenata Klintonove u trci za demokratskog kandidata za predsjednika, senator Berni Sanders, smatra takav stav, odnosno nemanje jasnog stava, neprihvatljivim.

"Da li je ona za? Da li je protiv? To su tvoje dvije opcije", kazao je Sanders novinarima u Indijanoli, u Ajovi.

Bonus video: