Organizacija "Spasimo djecu" nepoželjna u Pakistanu

Ova organizacija, koja je u Pakistanu više od 35 godina, ima problema sa vladom od 2011, kada su je vlasti povezale sa Šakilom Afridiom, pakistanskim doktorom kog je angažovala CIA da pomogne potragu koja je rezultirala likvidacijom Osame bin Ladena u Abotabadu
0 komentar(a)
Indija djeca, Foto: Shutterstock
Indija djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2015. 07:53h

Pakistanske vlasti naložile su međunarodnoj humanitarnog organizaciji "Spasimo djecu" da u roku od 15 dana napuste zemlju, optuživši je za špijunažu.

Policija je kasno sinoć zapečatila ulaz u kancelariju te organizacije u Islamabadu.

Organizacija "Spasimo djecu" (Save the Children) je saopštila da se "oštro protivi ovom potezu" i da "izražava najdublju zabrinutost".

"Sav naš rad se odvija u bliskoj saradnji sa ministrima vlade širom zemlje sa ciljem da se poboljšaju javne usluge u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj pomoći za djecu", navodi se u saopštenju.

Ova organizacija, koja je u Pakistanu više od 35 godina, ima problema sa vladom od 2011. godine, kada su je vlasti povezale sa Šakilom Afridiom, pakistanskim doktorom kog je angažovala Centralna obavještajna agencija (CIA) da pomogne potragu koja je rezultirala likvidacijom Osame bin Ladena u Abotabadu, navela je agencija Rojters.

Poslije toga, svi stranci koji su radili za "Spasimo djecu" su protjerani iz Pakistana, ali je ostalo više od 1.000 lokalnih radnika.

Ta organizacija je demantovala svaku vezu sa pakistanskim doktorom ili CIA.

Pozivajući se na neimenovane policijske izvore, britanska agencija je navela da je organizacija zatvorena jer je bila angažovana na "antipakistanskim projektima".

"Pratili smo pozive i motrili na njihove kancelarije i njihove aktivnosti su veoma sumnjive", rekao je istaknuti policijski zvaničnik u Islamabadu.

Bonus video: