SAD: Hakeri ukrali lične podatke svih vladinih službenika

Šef sindikata zaposlenih u vladi naveo je da su hakeri ukrali informacije o statusu veterana, vojnim dosijeima, adresama, životnom i zdravstvenom osiguranju, kao i podatke o primanjima federalnih službenika
0 komentar(a)
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2015. 06:18h

Hakeri su ukrali lične podatke i identifikacione brojeve svakog federalnog službenika u SAD, saopštio je sindikat zaposlenih u američkoj vladi, ukazujući da je sajber napad objelodanjen prije nekoliko dana mnogo teži nego što administracija predsjednika Baraka Obame priznaje.

Demokratski senator Hari Rid rekao je u Senatu da su hakerski napad u decembru na podatke federalnih službenika izveli Kinezi, prenosi AP.

Predsjednik sindikata zaposlenih u vladi SAD, Dejvid Koks, naveo je da su hakeri ukrali informacije o statusu veterana, vojnim dosijeima, adresama, životnom i zdravstvenom osiguranju, kao i podatke o primanjima federalnih službenika.

Američki Senat je blokirao predlog zakona o sajber bezbjednosti, samo nekoliko dana nakon otkrića o hakovanju miliona podataka zaposlenih u vladi i federalnim službama.

Kako javlja AP, nedostajala su samo četiri glasa da bi se išlo dalje sa usvajanjem zakona i njegovim povezivanjem sa nacrtom budžeta za odbranu.

Demokrate su upozorile na opasnost od sajber špijunaže nakon što je prije nekoliko dana objelodanjeno da su hakeri, najvjerovatnije iz Kine, ukrali podatke više od četiri miliona vladinih službenika, navodi AP.

Mnogi demokrati su, ipak, glasali protiv predloga zakona o sajber bezbjednosti, nezadovoljni zbog nastojanja da se on poveže sa nacrtom budžeta za odbranu na koji je predsjednik Barak Obama zaprijetio da će staviti veto zbog izmjena budžeta koje žele republikanci, prenosi AP

Bonus video: