Nova masovna grobnica u "Sadamovom gradu": Pronađeno 597 tijela

Vojnici su, navodno, ubijeni jedan po jedan. Neki od njih bačeni su u rijeku Tigar, a neki u masovne grobnice na različitim lokacijama
0 komentar(a)
Tikrit, Foto: Reuters
Tikrit, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2015. 20:14h

Tijela 597 iračkih vojnika koje su, kako se pretpostavlja, u junu prošle godine pobili pripadnici ekstremne džihadističke organizacije Islamska država, ekshumirana su iz masovne grobnice pronađene u vojnoj bazi Špajher u gradu Tikritu, izjavio je irački ministar za ljudska prava Muhamed al-Bajati.

"Tijela 597 mučenika iz Špajhera su ekshumirana", rekao je on novinarima, objavila je ruska televizija na engleskom "Raša tudej".

Prošlo je skoro godinu dana od kada je Islamska država objavila da je pobila 1.700 šiitskih pripadnika vojske u vazduhoplovnoj bazi Špajher nakon što je zauzela Tikrit, rodno mjesto bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, 12. juna 2014. godine.

Organizacija Hjuman rajts voč je proglasila taj masakr zločinom protiv čovječnosti.

Islamska država je objavila video snimke i slike likvidacije iračkih vojnika koji su se nalazili u bivšoj američkoj bazi.

Na njima se vidi kako žrtve leže u rovovima sa vezanim rukama. Na nekim slikama se vidi kako džihadisti pucaju u njih.

Vojnici su, navodno, ubijeni jedan po jedan. Neki od njih bačeni su u rijeku Tigar, a neki u masovne grobnice na različitim lokacijama.

Iračke snage su u aprilu uspjele da povrate Tikrit, pa su sudski patolozi dobili priliku da počnu ekshumaciju tijela iz masovnih grobnica.

Oni su se fokusirali na osam lokacija unutar kompleksa predsjedničkih palata u Tikritu pošto se vjeruje da su se tamo dogodila ubistva, kaže Kamil Amin iz iračkog ministarstva za ljudska prava.

Stručnjaci za sudsku medicinu su rekli da očekuju "da će biti iskopan ogroman broj tijela".

Krajem maja, kada je na četiri lokacije pronađeno 470 tijela ,ministar zdravlja Adila Hamud je izjavio da je proces ekshumiranja "složen".

"Bilo je nekoliko slojeva tijela koja su bila bačena jedna preko drugih. To je ogroman slučaj. Potrebno je mnogo posla za identifikaciju žrtava", rekao je on.

Bonus video: