Tijelo Sadamovog šefa diplomatije nestalo u Iraku

Aziz (79) je od 1983. do 1991. godine bio ministar spoljnih poslova Iraka, i u vrijeme svrgnutog iračkog predsjednika bio je funkcioner koji je komunicirao s međunarodnom zajednicom. Američkim snagama se predao ubrzo po svrgavanju Sadamovog režima 2003.
0 komentar(a)
Tarik Aziz, Foto: Reuters
Tarik Aziz, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2015. 20:22h

Ćerka Tarika Aziza, bivšeg iračkog ministra za vrijeme vladavine Sadama Huseina koji je umro prošle nedjelje u zatvoru u Iraku, rekla je da je tijelo njenog oca nestalo u Bagdadu odakle je trebalo da bude prebačeno u Jordan na sahranu.

Prema riječima Azizove ćerke Zeinab, njena majka koja je u Iraku joj je rekla da je njegovo tijelo nestalo juče na Međunarodnom aerodromu u Bagdadu.

Jedan zvaničnik u Jodanu je potvrdio da je poslednji avion iz Bagdada za Aman poletio bez Azizovog kovčega.

Aziz je umro prošlog petka u južnom gradu Nasiriji gdje je čekao izvršenje smrtne kazne. Irački vještaci su naveli da su rezultati autopsije potvrdili da je umro od srčanog udara.

Aziz je nekoliko godina proveo u zatvoru. Jordanske vlasti odobrile su zahtjev njegove porodice da bude sahranjen u Jordanu iz humanitarnih razloga, a sa tim se složio i premijer Iraka Hajder el Abadi, rekao je irački ambasador u Amanu.

Aziz (79) je od 1983. do 1991. godine bio ministar spoljnih poslova Iraka, i u vrijeme svrgnutog iračkog predsjednika bio je funkcioner koji je komunicirao s međunarodnom zajednicom. Američkim snagama se predao ubrzo po svrgavanju Sadamovog režima 2003. godine.

Aziz, koji je bio jedini hrišćanin iz uskog kruga oko Huseina, kaldejski katolik, 2009. osuđen je na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u slučaju pogubljenja 42 trgovaca 1992. godine.

Bivši Huseinov ministar je 2010. godine osuđen na smrtnu kaznu što je izazvalo osudu međunarodne zajednice. Tadašnji predsjednik Džalal Talabani odbio je da potpiše akt o smrtnoj presudi kako bi ona postala pravosnažna.

Bonus video: