Ramsfeld: Buš je pogriješio kada je htio da dovede demokratiju u Irak

"Ja ne mislim da je naš model demokratije odgovarajući za druge zemlje u svakom trenutku njihove istorije", rekao je Ramsfeld
3 komentar(a)
Donald Ramsfeld, Foto: Shutterstock
Donald Ramsfeld, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2015. 10:37h

Bivši predsjednik SAD Džordž V. Buš je pogriješio kada je htio da dovede demokratiju u Irak, izjavio je bivši američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld za londonski list "Tajms".

"Ja ne mislim da je naš model demokratije odgovarajući za druge zemlje u svakom trenutku njihove istorije", rekao je Ramsfeld.

"Tajms" ističe da je Ramsfeld, očigledno, promijenio mišljenje i navodi njegovu izjavu od 27. avgusta 2004.

"Mnogi su ismijevali SAD poslije Drugog svjetskog rata zato što su pokušale da preobrate Njemačku, Italiju i Japan u demokratiju. Ali zbog upornosti i pružanjem primjera došlo je do te promjene i te tri zemlje su sada među najlojalnijim demokratskih saveznicima", poručio je Ramsfeld tada marincima, podsjeća "Tajms".

"Demokratska tranzicija Avganistana ili Iraka neće biti laka. Mislim da je Tomas Džeferson o našoj sopstvenoj tranziji rekao da ne treba očekivati da će transportovanje u demokratiju biti glatko i brzo. To je težak posao", dodao je Ramsfeld tom prilikom.

Ali, kako piše "Tajms", Džordž V. Buš je 2004. godine "imao misiju od Boga" da uvede demokratiju na Bliskom istoku u okviru tzv. "svjetske demokratske revolucije", a Ramsfeld je bio odani igrač u njegovom timu.

Londonski list dalje piše da sada nije jasno da li je Ramsfeld rekavši da je Buš pogriješio u pogledu demokratije rekao ono što je oduvjek vjerovao, ali se ustručavao da kaže, ili je promijenio mišljenje.

Ali bez obzira na to šta je Donald Ramsfeld mislio, priznanje Bušovih grešaka pruža priliku da se preispita jedna neuspješna spoljna politika, zaključuje "Tajms".

Bonus video: