Jemen: 45 poginulih u vazdušnim napadima

Arapska koalicija je od jutros četiri puta bombardovala glavnu komandu jemenske vojske pod kontrolom šiitski pobunjenika plemena Huti
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2015. 15:14h

Najmanje 45 osoba poginulo je danas u vazdušnim napadima arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na Generalštab jemenske vojske u Sani.

To su saopštili bolnički izvori, nedelju dana prije početka mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN.

"Najmanje 20 civila i 25 vojnika je poginulo u napadu na Generalštab vojske u Tahriru", rezidencijalnoj četvrti u Sani, rekli su Frans presu bolnički izvori.

Arapska koalicija je od jutros četiri puta bombardovala glavnu komandu jemenske vojske pod kontrolom šiitski pobunjenika plemena Huti.

Reporter Frans presa na licu mjesta javio je da su napadi oštetitili i obližnje kuće zbog čega su čitave porodice bile primorane da napuste svoje domove.

Izvori bliski pobunjenicima rekli su da je 45 civila poginulo i da je više od 100 povrijeđeno.

Spasilačke ekipe se nalaze na licu mjesta u potrazi za eventualnim žrtvama ispod ruševina kuća.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun potvrdio je kasno sinoć da će mirovni pregovori o Jemenu početi 14. juna u Ženevi.

Saudijska Arabija predvodi arapske koalicione snage koje su 26. marta počele bombardovanje položaja šiitskih pobunjenika plemena Huti, podržavajući predsjednika Abeda Raboa Mansura Hadija.

Huti su od septembra preuzeli kontrolu u prijestonici Sani, gdje su zauzeli zgrade ministarstava, a visoke zvaničnike stavili u kućni pritvor.

Predsjednik Hadi je pobegao prvo u luku Aden, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Operacija koalicije nije uspjela da natjera Hutije na povlačenje, a u njihovim napadima stradalo jeviše od 1.000 civila, a više od milion je raseljeno, prema podacima UN.

Bonus video: