Zbog ubijanja djece u Gazi, Izrael predložen za Listu srama

Navodi se da je bilo nezakonitog ubijanja i povreda nanijetih palestinskoj djeci od strane izraelskih snaga, pritvaranja palestinske djece i napada na škole
65 pregleda 5 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2015. 11:25h

Agencije UN u Izraelu i na palestinskim teritorijama izvijestile su da je alarmantan broj djece žrtava u prošlogodišnjem ratu u Pojasu Gaze, ali su podijeljene u stavu da li bi Izrael trebalo staviti na listu prekršioca prava djece, navodi se u dokumentu svjetskog tijela.

Povjerljivi izvještaj na 22 strane, do koga je došao Rojters, agencije su pripremile da podnesu specijalnoj izaslanici UN za djecu i oružani sukob, koja bi trebalo da sačini nacrt godišnje liste.

Specijalni izaslanik Lejla Zerugi iz Alžira uključila je izraelsku armiju i palestinski militantni Hamas u nacrt koji je poslala generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, čija je riječ posljednja, rekli su izvori u UN.

Više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila, je ubijeno u sukobu, dok je na izraelskoj strani poginulo 67 vojnika i šestoro civila.

U izvještaju se navodi da je ubijeno oko 540 djece, od toga 371 dijete od 12 godina i mlađe.

U dokumentu se oštro osuđuju kršenja prava djece u tom ratu, koji je trajao 50 dana.

Navodi se da je bilo nezakonitog ubijanja i povreda nanijetih palestinskoj djeci od strane izraelskih snaga, pritvaranja palestinske djece i napada na škole.

Navedeno je da je potrebno više informacija o regrutovanju djece od strane palestinskih naoružanih grupa.

Međutim, u dijelu koji, kako se čini, podriva argument za stavljanje Izraela na takozvanu Listu srama, je navedeno da agencije u UN na terenu nisu postigle konsenzus o tome da li da se to učini. Tamo piše da "nije jasno kako bi kriterijume trebalo primijeniti i da li su zadovoljeni".

Diplomate kažu da bi konačna verzija liste, u kojoj se navode ozbiljni prekršioci prava djece u oružanom sukobu mogla da stigne do zemalja članica UN početkom sljedeće nedjelje.

Da li uključiti jevrejsku državu na tu listu je politički eksplozivno pitanje za Izral i SAD.

Neki poslanici SAD su govorili o tome i senatar Ted Kruz, kandidat republikanaca za predsjednika, pisao je Banu ove nedjelje.

Diplomatski izvori u UN rekli su Rojtersu da je Izrael lobirao snažno protiv uključenja na listu i da Ban naginje ka tome da se usprotivi.

Diplomate kažu da je ambasador SAD u UN Samanta Pauers apelovala na Bana da ne stavi Izrael.

Generalni sekretar UN je takođe dobio informacije od organizacija za ljudska prava, uključujući Hjuman rajts voč, sa sjedištem u Njujorku, koja je izdala saopštenje ove nedjelje, apelujući na UN da ne podlegne takvom pritisku.

Izraelska misija u UN nije odmah reagovala na izvještaj agencija.

U istraživanju UN ,objavljenom u aprilu, navodi se da su izraelski vojnici otvarali vatru na sedam škola svjetskog tijela u Pojasu Gaze, ubivši 44 Palestinca koji su se skrivali tamo, dok su palestinski borci skrivali oružje i izvodili napade iz nekoliko praznih UN škola.

Dok se priprema izvještaj specijalne izaslanice, diplomatski izvori su rekli Rojtersu da su šefovi agencija pod priitskom Izraela da ne uključe izraelsku armiju. Izrael tvrdi da ne bi trebalo da bude na listi, ali poriče da na ikoga vrši pritisak.

Bonus video: