U SLUČAJU SUKOBA

Lider Hezbolaha prijeti raseljevanjem miliona Izraelaca

"Džeruzalem post" je u četvrtak citirao neimenovanog izraelskog vojnog zvaničnika, koji je rekao da bu u slučaju da nema izbora Izrael "evakuisao jedan milion, 1,5 miliona stanovnika u Libanu i dejstvovao"
0 komentar(a)
Hasan Nasralah, Foto: Beta/AP
Hasan Nasralah, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2015. 17:20h

Lider libanskog militantnog Hezbolaha zaprijetio je danas da će "milioni" Izraelaca biti raseljeni u slučaju novog sukoba između te šiitske organizacije i jevrejske države.

Šeik Hasan Nasralah rekao je to na mitingu u južnom Bejrutu, uporištu Hezbolaha, u govoru prenošenom preko televizije, odgovarajući na procjenu iz Izraela da bi u budućem ratu moglo biti raseljeno milion Libanaca, prenio je Asošijeted pres.

"Džeruzalem post" je u četvrtak citirao neimenovanog izraelskog vojnog zvaničnika, koji je rekao da bu u slučaju da nema izbora Izrael "evakuisao jedan milion, 1,5 miliona stanovnika u Libanu i dejstvovao".

Nasralah je rekao da će "Hezbolah raseliti milione Izraelaca ako rat bude nametnut Libanu".

"Ako oni prijete da rasele 1,5 miliona Libanaca, islamski otpor u Libanu (Hezbolah) prijeti da raseli milione Izraelca," odvratio je Nasralah, istakavši: Mi se ne plašimo vašeg rata, niti vaših prijetnji."

"Ako procijenjujete da smo zauzeti u Siriji, onda se varate, jer to ne mijenja ništa u tome kako se bavimo našim neprijateljem", dodao je lider Hezbolaha.

Ta proiranska organizacija se već više od dvije godine bori u Siriji na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada, podsjećaju svjetske agencije.

Obraćajući se novinarima 13. maja, izraelski vojni izvor je rekao da su sva sela u južnom Libanu " vojna uporišta" u kojima Hezbolah nagomilava rakete koje mogu da pogode Izrael.

"Svako (selo) je vojno uporište. Sljedeći put kada ratujemo s Hezbolahom moraćemo da napadnemo svaku od tih meta i mi se nadamo da stanovništvo neće biti tamo ", rekao je on.

Izrael i Hezbolah ratovali su u ljeto 2006. godine više od mjesec dana. U tom ratu poginulo je 1.200 Libanca, uklučujući stotine civila i 160 Izraelaca. Libanskoj infrastrukturi nanijeta je velika šteta.