U APRILU JE OBJAVLJENO DA SU OSUĐENI

Osam optuženih za napad na Malalu Jusufzai je ustvari oslobođeno

Malala je u vrlo konzervativnim djelovima Pakistana afirmisala pravo žena na obrazovanje, što je bio i razlog što je napadnuta
0 komentar(a)
Malala Jusufzai, Foto: Beta-AP
Malala Jusufzai, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.06.2015. 16:07h

Osmorica od desetorice ekstremista, koji su bili optuženi za oružani napad na pakistansku aktivistkinju Malalu Jusufzai (18), nijesu u aprilu osuđeni na doživotnu robiju, kako je tada objavljeno, već su oslobođeni, saopštili su danas policijski zvaničnici.

Istaknuti policijski zvaničnik Salim Kan je rekao da je osam optuženih oslobođeno jer nije bilo dovoljno dokaza koji bi ih doveli u vezu sa napadom na Malalu 2012. godine.

Policija je u aprilu saopštila da su sva desetorica optuženih osuđena, podsjetila je agencija Rojters. Suđenje se, inače, odvijalo iza zatvorenih vrata.

Zasad nije poznato zašto vlasti nijesu ranije saopštile da je osmorica optuženih zapravo oslobođena.

Odgovornost za napad na Malalu preuzeli su pakistanski talibani.

Malala je u vrlo konzervativnim djelovima Pakistana afirmisala pravo žena na obrazovanje, što je bio i razlog što je napadnuta. Ona je u oktobru 2012. pogođena metkom u glavu, dok je ulazila u školski autobus poslije časova.

U napadu su povrijeđene još dvije djevojčice.

Malala se uspješno oporavila i pokrenula kampanju za edukaciju djevojčica u Pakistanu, a prošle godine postala je najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir.

Preporučujemo za Vas