Talibani pregovarali s avganistanskim poslanicama

Talibani su tokom vladavine Avganistanom od 1996. o 2001, odnosno do američke intervencije ukinuli obrazovanje za žene i zabranili im da izlaze napolje bez burke i muške pratnje
0 komentar(a)
Talibani, Foto: Shutterstock
Talibani, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2015. 15:23h

Predstavnici talibana sastali su se ove nedjelje s delagacijom avganistanskih poslanica i mirovnim pregovaračima, rekli su izvori iz avganistanske vlade.

Sastanak završen danas u norveškoj prijestonici Oslu dio je mirovne inicijative za Avganistan koje sponzoriše Norveška.

Iako su sve strane naglasile da je riječ o preliminarnim i neformalnim razgovorima, sastanak predstavlja istorijski iskorak za tu ekstremističku grupu koja je tokom petogodišnje vladavine Avganistanom grubo ograničlila slobode i prava žena.

Zvaničnici avganistanske vlade su rekli da je pet poslanica, među kojima su istaknute borkinje za prava žena Favzija Kufi i Šukrija Barakzai, učestvovalo u pregovorima, kao i predstavnice avganistanskog Visokog savjeta za mir, vladinog tijela nadležnog za pregovore za okončanje sukoba s talibanima.

Izvori koji su tražili da ne budu imenovani rekli su da su poslanice učlestvovale na sastanku kao "nezavisne predstavnice" parlamenta i da nisu povezane s avganistanskom vladom.

U izjavi poslatoj elektronskom poštom predstavnik talibana je rekao da je bilo sastanka, ali da se su razgovori bili neformalni i da ne mogu biti kategorizovani kao "mirovni razgovori".

Avganistanski zvaničnici su rekli da su talibane predstavljali Šer Muhamed Abas Stanekzai, viši zvaničnik talibanskog režima do decembra 2001, i Muhamed Zahid Ahmadzada, koji je bio diplomata tokom tog režima.

Razgovori su održani 3. i 4. juna, a portparol norveškog ministarstva spoljnih poslova je rekao da bi razgovori danas mogli biti završeni.

Talibani su tokom vladavine Avganistanom od 1996. o 2001, odnosno do američke intervencije ukinuli obrazovanje za žene i zabranili im da izlaze napolje bez burke i muške pratnje.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani je kao svoj prioritet postavio dovođenje talibana za pregovarački sto i okončanje njihove pobune. Aktivisti su izrazili zabrinutost da bi vlada kao ustupak talibanima mogla da smanji prava žena, što je Gani odbacio navodeći da nema ustupanja od ustavne zaštite prava žena.

Ovo je bio treći neformalni sastanak talibana i avganistanskih zvaničnika posljednjih mjeseci.

Bonus video: