Ubijeno najmanje 30 osoba na pijaci u Nigeriji

Eksplozija se dogodila u vrijeme kada su trgovci zatvarali prodavnice, a pojedinci žurili u kupovinu u posljednjem trenutku ili čekali taksi za povratak kući
62 pregleda 0 komentar(a)
Nigerija pijaca, Foto: Beta/AP
Nigerija pijaca, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2015. 15:02h

U eksploziji bombe na glavnoj pijaci u Joli, na sjeveroistoku Nigerije, ubijena je 31 osoba, saopštile su danas nigerijske vlasti koje su za napadu optužile ekstremističku grupu Boko haram.

U napadu je povrijeđeno 38 ljudi koji su smješteni u bolnicama u Joli u koju je inače stigao veliki broj izbjeglica.

Eksplozija se dogodila u vrijeme kada su trgovci zatvarali prodavnice, a pojedinci žurili u kupovinu u posljednjem trenutku ili čekali taksi za povratak kući.

"Mogu da vidim krv razmazanu svuda, uključujući na mom automobilu, ali ne mogu da kažem detalje jer smo svi bježali", rekao je prodavac hljeba na pijaci Ajuba Dan Malam nedugo poslije eksplozije.

Lokalna vlast je za napad okrivila ekstremističku grupu Boko haram koja posljednjih šest godina pokušava da nametne strogi islamski zakon na sjeveroistoku Nigerije.

Ovo je prvi ovakav napad u gradu Joli, u kome se udvostručio broj stanovnika poslije dolaska 300.000 izbjeglica koje su bježale od nasilja pobunjenika na sjeveroistoku gdje je ubijeno 13.000 ljudi, a 1,5 miliona protjerano iz svojih domova.

Dva sata prije napada u Joli, osam vojnika je ubijeno u eksploziji automobila bombe na kontrolnom punktu ispred vojne kasarne u Maiduguriju, najvećem gradu na sjeveroistoku Nigerije koji se nalazi na 410 kilometara sjeveroistočno od Jole.

Islamski ekstremisti pojačali su napade poslije višemjesečne pauze tokom koje su, zahvaljujući međunarodnoj podršci, sklonjeni iz gradova u kojima su proglasili kalifat.

Bonus video: