Džordž Buš popularniji od Baraka Obame

Anketa je obavljena telefonom o d 29. do 31. maja na reprezentativnom uzorku od 1.025 Amerikanaca
1 komentar(a)
Džordž Buš mlađi, Foto: Shutterstock
Džordž Buš mlađi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2015. 14:59h

Bivši predsjednik Džordž Buš, na vlasti od 2001. do 2009, popularniji je među Amerikancima nego aktuelni stanar Bijele kuće i njegov nasljednik Barak Obama, pokazuje danas objavljena anketa.

Prema anketi koju je objavio CNN/ORC, 52 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje o bivšem republikanskom predsjedniku prema 49 odsto za sadašnjeg predsjednika, demokratu Baraka Obamu.

Udaljenost sa vlasti i relativno diskretno prisustvo u medijima izgleda da čini dobro, navodi agencija Frans pres. Ovo je prvi put za deset godina od kada Džordž Buš mlađi, koji je napustio Bijelu kuću u januaru 2009. sa slabom popularnošću prema anketama, ima više onih koji o njemu ima pozitivno mišljenje nego onih koji ga negativno gledaju (52 prema 43 odsto) pokazuje ta anketa.

Od pet posljednjih predsjednika SAD, dvojica se jasno ističu - Džordž Buš stariji, na vlasti od 1989. do 1993. i Bil Klinton (od 1993. 2001), obojica imaju po 64 odsto pozitivnih glasova.

Ovi podaci imaju posebnu težinu sa približavanjem predsjedničkih izbora 2016. godine na kojima se čekuje da će te dvije porodice ponovo igrati glavne uloge.

Hilari Klinton, supruga Bila Klintona, veliki je favorit za predsjedničkog kandidata u demokratskom bloku a Džeb Buš, brat Dordža Buša mlađeg i sin Džordža Buša starijeg, ne krije namjeru da se uključi u borbu za republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata, mada to nije još zvanično objavio.

Anketa je obavljena telefonom o d 29. do 31. maja na reprezentativnom uzorku od 1.025 Amerikanaca.

Bonus video: