UNICEF: Potrebno 500 miliona dolara za Irak

"Humanitarna situacija u Iraku približila se katastrofi! Hitno su nam potrebna dodatna sredstva, kako bismo nastavili da djelujemo u toj zemlji", rekao je predstavnik UNICEF-a u Iraku Filip Hefink
0 komentar(a)
Unicef, Foto: Shutterstock
Unicef, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2015. 10:55h

Humanitarne organizacije tražiće da se prikupi 500 miliona dolara (454 miliona eura) za Irak, saopštio je danas UNICEF, uoči međunarodnog sastanka u Parizu posvećenog situaciji u Iraku i Siriji.

"Humanitarna situacija u Iraku približila se katastrofi! Hitno su nam potrebna dodatna sredstva, kako bismo nastavili da djelujemo u toj zemlji", rekao je predstavnik UNICEF-a u Iraku Filip Hefink.

On je to kazao uoči sjutrašnjeg sastanka međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države, predvođene SAD, na kojem će biti razmotrene njena buduća strategija.

Prema podacima UN, hitna humanitarna pomoć potrebna je za oko osam miliona ljudi u Iraku. Tri miliona Iračana moralo je da napusti svoje domove od juna prošle godine, pošto je počela ofanziva Islamske države.

"Isporuka humanitarne pomoći otežana je zbog borbi, a manjak finansijskih sredstava pod znak pitanja stavlja nastavak nekih humanitarnih akcija", naveo je UNICEF.

Zbog toga će sve humanitarne organizacije koje se trenutno nalaze u Iraku, u četvrtak u Briselu apelovati da se prikupi 500 miliona dolara, kako bi se u narednih šest mjeseci finansirale neophodne humanitane akcije.

Islamska država je posljednjih nedjelja napredovala i odnijela značajne pobjede u gradu Ramadiju u Iraku i Palmiri u Siriji.

Bonus video: