SAD: Nije izglasan zakon o špijuniranju

Glasanje predstavlja djelimičnu pobjedu za Obamu, koji se zalagao za reformske mjere kao kompromis između zaštite privatnosti i zadržavanja alata za zaštitu zemlje od napada
0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2015. 08:27h

Američki Senat nije do ponoći, kad je istekao rok, izglasao zakon kojim će se proširiti ovlašćenja zvaničnih vlasti nad špijunskim agencijama koje prikupljaju telefonske zapise i druge podatke od građana.

Posle debate o strahu američke vlade od teroristickcih napada, Senat je glasao da unaprijedi reforme zakona koji bi zamijenili program obimnog prikupljanja podataka sa telefona, koji je prije dvije godine otkrio bivši službenik Nacionalne agencije za bezbjednost Edvard Snouden.

Mada Senat nije izglasao zakon u predviđenom roku, glasanje predstavlja djelimičnu pobjedu za demokratskog predsjednika Baraka Obamu koji se zalagao za reformske mjere kao kompromis između zaštite privatnosti i zadržavanja alata za zaštitu zemlje od napada, prenose agencije.

Konačna odluka Senata je odložena najmanje do utorka, zbog prigovora senatora Renda Paula, predsjedničkog kandidata liberatrijanskih republikanaca, koji se gnevno suprotstavljao progamu NSA kao nezakonitom i neustavnom.

Kao rezultat toga, program pretraživanja i evidencije telefonskih podataka prestaće u ponoć, kad ističe važenje klučnih odredbi zakona poznatog kao Patriotski akt, koji je donijet poslije 11. septembra 2001. godine. Osim toga američke pravne i bezbjednosne agencije gube ovlašćenje za sprovođenje drugih programa.

Bonus video: