Bivšim nacistima isplaćeno više od 20 miliona dolara

Oko 5,7 miliona dolara isplaćeno je pojedincima koji su deportovani a za koje je utvrđeno da su učestvovali u nacističkim progonima
2 komentar(a)
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2015. 09:12h

Više od 130 osumnjičenih ratnih zločinaca nacističke Njemačke je, prema administraciji socijalnog osiguranja SAD-a, podiglo u vidu penzija i drugih socijalnih davanja 20,2 miliona dolara. Riječ je nekadašnjim pripadnicima SS-a i drugih formacija za koje se sumnja da su učestvovali u zločinima Trećeg rajha tokom Drugog svjetskog rata.

Prema izvještaju koji će biti objavljen sljedeće nedjelje, oko 5,7 miliona dolara isplaćeno je pojedincima koji su deportovani a za koje je utvrđeno da su učestvovali u nacističkim progonima. Preostalih 14,5 miliona dolara isplaćeno je ljudima koji nisu deportovani ali za koje postoje sumnja da su sarađivali sa nacistima u periodu kada su milioni Jevreja stradali u holokaustu.

Prije sedam mjeseci istragom Asošiejted presa otkriveno je da je Ministarstvo pravde iskoristilo rupe u zakonu i ponudilo osumnjičenim ratnim zločincima da napuste SAD prije postupka deportacije sa pravom zadržavanja penzija.

Bonus video: