Obama: Bliska saradnja sa NATO u borbi protiv IS

Obamini komentari dolaze pošto je američki sekretar za odbranu Eš Karter tokom prošlog vikenda kritikovao iračke snage, rekavši da su Iračani pobjegli od nadiranja ekstremista IS u Ramadiju bez uzvraćene borbe
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Barak Obama, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2015. 18:26h

Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da Sjedinjene Američke Države blisko sarađuju sa NATO saveznicima i da, u borbi protiv džihadista Islamske države (IS), imaju partnerstvo sa drugim zemljama.

"NATO nužno prepoznaje čitav niz globalnih izazova, posebno onaj koji mi nazivamo Južni front, nastojeći da koordinišemo u efikasnoj borbi protiv IS", rekao je Obama u Bijeloj kući na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenijela je agencija Rojters.

Obama je posebno napomenuo da su svih 28 članova Alijanse, dio koalicije koja podržava iračku vladu u borbi protiv IS.

AP dodaje da je Obama rekao da SAD i njeni saveznici moraju da razmišljaju da li je efikasna primena vojne imovine u regionu.

Obamini komentari dolaze pošto je američki sekretar za odbranu Eš Karter tokom prošlog vikenda kritikovao iračke snage, rekavši da su Iračani pobjegli od nadiranja ekstremista IS u Ramadiju bez uzvraćene borbe.

Obama i Stoltenberg su razmotrili aktuelnu krizu u Ukrajini, navodi AFP.

"Imali smo priliku da razgovaramo o situaciji u Ukrajini i o sve agresivnijem stavu koji je Rusija zauzela", rekao je Obama, poslije razgovora u ovalnoj sobi sa Stoltenbergom.

Obojica su naglasili potrebu da strane u sukobu poštuju, u velikoj mjeri ignorisan sporazum o prekidu vatre, za koji je Stoltenberg rekao da još može da bude "put ka miru".

Bonus video: