Informatički direktor Koka Kole htio da se bori na strani Islamske države

"Potpuno sarađujemo... s pravosudnim vlastima u tom slučaju", kazao je portparol Koka Kole
1 komentar(a)
Džihadista, islamista, Foto: Beta-AP
Džihadista, islamista, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.05.2015. 08:54h

Informatički direktor u ogranku Koka Kole u Bangladešu jedan je od dvojice uhapšenih zbog sumnje da su namjeravali da odu u Siriju gdje bi se borili na strani terorističke organizacije Islamska država koja drži pod svojom kontrolom velike djelove Sirije i Iraka, objavile su u ponedjeljak policija i kompanija.

Dvojica muškaraca uapšeni su tokom policijske akcije u glavnom gradu Bangladeša Daki u nedjelju, izjavio je viši policijski zvaničnik Šeik Nazmul Alam, javlja agencija Hina, a prenosi portal index.hr.

"Jedan od njih, Aminul Islam je šef odjeljenja informatičke tehnologije u Koca Koli, a istovremeno je bio regionalni koordinator Islamske države, dok je drugi, Sakib Bin Kamal, radio kao učitelj u školi u Daki", rekao je Alam.

Policijski zvaničnik i izvor iz Koka Kole izjavili su za Rojters da je Islam radio za kompaniju "International Beverages Private Ltd" (IBPL), ogranku Koca Kole.

Izvor iz kompanije, koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti slučaja, potvrdio je da je uhapšeni bio šef odjeljenja informatičke tehnologije te da je više dana bio odsutan s posla.

Koca Kola je i službeno saopštila kako joj je poznato da je uhapšeni njen zaposleni.

"Možemo potvrditi da je gospodin Aminul Islam Baig zaposlen u IBPL", potvrdio je elektronsklom poštom portparol Koca Kole.

"Potpuno sarađujemo... s pravosudnim vlastima u tom slučaju", kazao je on.

Priznali da su regrutovali studente

Prema Alamovim riječima, uhapšeni su priznali da su nagovorili najmanje 25 studenata da se pridruže Islamskoj državi.

Posljednjih mjeseci u Bangladešu je uhapšeno najmanje 12 osoba zbog sumnje da sarađuju s Islamskom državom, za koju se vjeruje da širi svoj uticaj u južnoj Aziji.

Nejasno je djeluju li militanti organizovani pod imenom Islamske države u svoje ime ili su pak odgovorni komandi ISlamske države na Bliskom istoku.

Bangladeš, čijih 90 posto stanovnika su muslimani, svjestan je islamističke opasnosti. Radikalni islamisti su u toj zemlji ove godine ubili tri sekularna blogera, među kojima je i američki državljanin Avijit Roj.

Bonus video: