"SAD još nisu donijele zaključak ko je odgovoran za ubistvo Kašogija"

Portparolka američke diplomatije Heder Nojer rekla je da su "netačni nedavni izvještaji da je američka vlada donijela konačan zaključak" i dodala da su mnoga pitanja ostala bez odgovora o okolnostima ubistva novinara, prenio je AFP
3 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2018. 20:52h

Sjedinjene Američke Države (SAD) još nisu donijele konačan zaključak o tome ko je odgovoran za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, saopštio je večeras Stejt department.

Neimenovani zvaničnik SAD rekao je prethodno da su američke obavještajne službe zaključile da je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, pošto je to objavio Vašington post (The Washington Post). Saudijska vlada je negirala tu tvrdnju.

Portparolka američke diplomatije Heder Nojer rekla je danas da su "netačni nedavni izvještaji da je američka vlada donijela konačan zaključak" i dodala da su mnoga pitanja ostala bez odgovora o okolnostima ubistva novinara, prenio je AFP.

Kašogi je ubijen 2. oktobra u konzulatu gdje je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje s turskom državljankom.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da je razgovarao sa direktorkom Centralne obavještaje agencija (CIA) Đinom Haspel i državnim sekretarom Majkom Pompeom o nalazima obavještajaca o ubistvu Kašogija, rekla je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders i dodala da predsjednik ima povjerenje u CIA.

Tramp je novinarima prije nego što je napustio Bijelu kuću rekao da mu je dotad, kad je riječ o prestolonasljedniku, rečeno da on nije imao ulogu u ubistvu. "Moraćemo da vidimo šta imaju da kažu", rekao on.

Predsjednik SAD je rekao da je Saudijska Arabija "zaista spektakularni saveznik u pogledu radnih mjesta i privrednog razvoja".

"Ima mnogo stvari koje moram da uzmem u obzir (prilikom odluke o mjerama protiv Saudijske Arabije)", rekao je Tramp.

Potpredsjednik SAD Majk Pens rekao je novinarima koji putuju s njim na samit pacifičkih država da ne može da komentariše "povjerljive informacije", dodajući da je ubistvo Kašogija "zvjerstvo".

"To je takođe omlovažavanje slobodnih i nezavisnih medija i SAD su odlučne da odgovaraju svi koji su odgovorni za to ubistvo", dodao je on i rekao da će SAD "slijediti činjenice" dok nastoje da nađu način da očuvaju "snažno i istorijsko partnerstvo" sa Saudijskom Arabijom.