Bivši izraelski premijer osuđen na 8 mjeseci zatvora

To je završnica dramatičnog pada čovjeka koji je do prije nekoliko godina predvodio Izrael i od koga se očekivalo doprinese istorijskom mirovnom sporazumu sa Palestincima
65 pregleda 3 komentar(a)
Ehud Olmert, Foto: Reuters
Ehud Olmert, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 07:55h

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je danas u jerusalimskom okružnom sudu na 8 mjeseci zatvora, što je nezakonito primao novac od jednog pristalice iz SAD.

To je završnica dramatičnog pada čovjeka koji je do prije nekoliko godina predvodio Izrael i od koga se očekivalo doprinese istorijskom mirovnom sporazumu sa Palestincima.

Olmert je u martu proglašen krivim, a prošle godine je osuđen na šest godina zatvora za odvojeni slučaj primanja mita, tako da se njegova politička karijera može smatrati završenom. Olmertov advokat Ejal Rozovski je rekao da je pravni tim "vrlo razočaran" presudom i da će se žaliti izraelskom Vrhovnom sudu, prenio je Asošijeted pres.

Tužilac je tražio da Olmert bude kažnjen na najmanje jednu godinu zatvora uz novčanu kaznu za aferu "koverata s kešom". Advokat okrivljenog zahtjevao je da se uzme u obzir da je bio u javnoj službi i da bude osuđen uslovno. Olmert je bio primoran da da ostavku početkom 2009. godine zbog optužbi za korupciju. Njegovim odlaskom otvoren je put za izbor sadašnjeg premijara Benjamina Netanjahua, lidera konzervativnog Likuda. Mirovni napori koji su uslijedili nisu urodili plodom.

Godine 2012. Olmert (69) je oslobođen niza optužbi, uključujući da je primao koverte s novcem od američkog biznismena Morisa Talnskog, kada je bio gradonačelnik i ministar. Utvrđeno je da je Olmert primio oko 600.000 dolara od Talanskog dok je bio gradonačelnik Jerusalima i još novca u kešu dok je bio premijer, ali sud nije našao dovoljno dokaza da je novac korišćen u nezakonite privatne svrhe ili nelegalno finansiranje kampanje.

Talanski, orktodoksni Jevrejin sa Long Ajlanda, je svjedočio da je novac trošen na skupe cigare, putovanja prvom klasom i luksuzne hotele, ali je tvrdio da ništa nije dobio zauzvrat.

Oslobođenje od najozbiljnijih optužbi u to vrijeme smatralo se velikom pobjedom za Olmerta, koji je poricao da je korumpiran. On je osuđen samo za manje prestupe - iznevjeravanje povjerenja jer je pomagao zapošljavanje i sklapanje ugovora klijentima svog poslovnog partnera, što je podstaklo nade da će se vratiti u politiku. Međutim, bivša šefica njegovog kabineta, Šula Zaken, je kasnije postala državni svjedok i ponudila je audio snimke razgovora s Olmertom o nezakonitom primanju novca u kešu, zbog čega je suđenje ponovljeno. Na snimcima se čuje kako Olmert kaže da ona ne svjedoči na prvom suđenju kako ne bi bio okrivljen.

Sudije su zaključile da je Olmert dao Zaken dio novca u zamjenu za njenu lojalnost, a koristio ga je za sebe, a da nije prijavio u skladu sa zakonom. Osuđen za nelegalno primanje novca, kao u i za prevaru i iznevjeravanje povjerenja.

Olmert je prema pisanju izraelskih medija odbio da se pokaje i preuzme odgovornst.

"Ja svoju osudu ne ignorišem, niti mi pada lako. Ipak vjerujem da je sud trebalo da uzme u obzir moj doprinos drzavi Izrael, njenoj bezbjednosti i socijalnoj i ekonomskoj situaciji. Nadam se da će se greške idantifikovane u mom ponašanju uravnotežti s neumornom posvećenošću dobrobiti države i njenih naroda", istakao je on.

Bivši premijer je takođe tražio da sudije imaju u vidu patnju koja mu je nanijeta dugim suđenjem.

Bonus video: