SAD: Četiri velike banke priznale da su namještale kurseve eura i dolara

Te krivične aktivnosti odvijale se između decembra 2007. januara 2013. navodi se u sporazumu
5 komentar(a)
Loreta Linč, Foto: Reuters
Loreta Linč, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 17:30h

Četiri velike banke platiće kazne u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara i izjasniće se krivim za manipulisanje globalnim deviznim tržištem od 2007. godine, prema nagodbi postignutoj sa američkim ministarstvom pravde.

Banke Džej-Pi Morgan Čejs (JPMorgan Chase), Sitigrup (Citigroup), Barklejs (Barclays) i Rojal bank of Skotland (Rojal Bank of Scotland- RBS) dogovarale su se između sebe da namještaju kurs američkog dolara i eura kojim je trgovano na globalnom tržištu deviza, navodi se u nagodbi postignutoj između tih banaka i američkog ministarstva pravde, objavljeno je danas.

Trgovci devizama su navodno dijelili podatke o porudžbinama klijenata preko čet soba i koristili te informacije da ostvare dobit.

Te krivične aktivnosti odvijale se između decembra 2007. januara 2013. navodi se u sporazumu.

Još jedna banka, UBS, pristala je da se izjasni krivom za manipulaciju ključnim kamatim stopama i platiće odvojenu kaznu od 203 miliona dolara.

Širi dogovor bio je dugo očekivan. Banke su prošle godine zajedno kažnjene sa 1,4 mlijardi dolara zbog uloge u toj šemi.

Velike banke kažnjene su više milijardi dolara zbog uloge u "naduvavanju" tržišta nekretnina i finansijske krize koja je izbila kao posljedica toga. Ali i u poređenju sa tim ove najnovije kazne su velike.

Ako se uključi odvojeni dogovor sa američkim Federalnim rezervama (Centralnom bankom) objavljenim danas, banke će platiti skoro devet milijardi dolara u kaznama zbog manipulacija na tržištu deviza.

Američka državna tužiteljka Loreta Linč rekla je da su skoro svaki dan pet godina od 2007. trgovci devizama koristili privatne elektronske čet sobe da manipulišu deviznim kursevima.

"Njihova djela oštetila su ogroman broj korisnika, investitora i institucija širom svijeta", rekla je ona.

Regulatorna tijela navela su da je između 2008. i 2012. nekoliko trejdera formiralo kartel i koristilo sobe za čet da manpulišu cijenama u svoju korist. Članovi kartela su znali za plan i mogli su da profitiraju.

"Bili su uključeni u drsko namještanje da opljačkaju svoje klijente", rekao je nadzornik finansijskih usluga u državi Njujork Bendžamin Loski.

Smatra se značajnim da postignut dogovor uključuje i izjašnjavanje banaka da su krive, zato što su banke u prethodnim istragama rješavale bez priznavanja krivice.

Bonus video: