Kolumbjia: Broj stradalih u klizištu popeo se na 78

Slike iz vazduha pokazale su široke rijeke blata koje su potopile veliko područje, noseći za sobom drveće i kuće
0 komentar(a)
Kolumbija klizišta, Foto: Reuters
Kolumbija klizišta, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 08:07h

Spasioci u Kolumbiji nastavili su potragu za nestalima, poslije pokretanja masovnog klizišta, dok se broj žrtava popeo na 78, a stanovništvo počelo težak posao čišćenja.

Prema podacima Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama, najmanje 78 ljudi je poginulo, a 542 je ostalo bez krova nad glavom, prenosi AFP.

Pošto su proveli noć u skloništima, stanovnici Santa Margarite, najteže pogođenog grada, vratili su se u ruševine svojih naselja da potraže nestale članove porodica, ili da očiste blato kojim su ispunjene njihove kuće.

Spasioci su u međuvremenu nastavili potragu za žrtvama, koju su morali da prekinu tokom noći, zbog jakih kiša, koje su nastavile da pokreću klizišta na tom pdoručju.

Oni rade uz pomoć stanovnika i specijano obučenih pasa, nadajući se da će, pored tijela zakopanih u blatu, pronaći još nekoga živog.

Forenzičari su identifikovali 39 tijela, koja će biti poslata na obdukciju u Medelin, 100 kilometara na sjeveroistoku.

Klizišta su se pojavila u opštini Salgar u planinama na sjeverozapadu zemlje, pošto je rijeka Liboriana probila brane i poplava blata je jurnula niz provaliju.

Kad se katastrofa dogodila, većina mještana je spavala.

Nalet blata rušio je sve pred sobom, kazala je načelnica Salgarija Olga Osorio za radio RCN, dodajući da je gradić Santa Margarita praktično zbrisan sa zemlje.

Slike iz vazduha pokazale su široke rijeke blata koje su potopile veliko područje, noseći za sobom drveće i kuće.

Struja i voda još nisu stigli u pogođeno područje, a kamioni koji donose pomoć teško se probijau kroz blato i ruševine.

"Kiša je padala svu noć i rijeka je ponovo narasla, tako da će oporavak biti veoma težak, rekao je načelnik vatrogasne službe Alfredo Vergara, dodajući da se nada da se pronđu nestali sve manja.

Nadležni prate nivo rijeke, kako bi upozorili stanovništvo na rizik od novog klizišta. Oni koji su ostali bez kuća, privremeno su smješteni pod šatore i na plantaže kafe, koje su glavna privredna djelatnost tog prodručja.

Bonus video: