CILJ SMANJENJE NAPETOSTI

Obama: Policija bez oklopnih vozila

"Vidjeli smo kako vojna oprema može da ostavi utisak na ljude, kao da se radi o okupacionim snagama, a ne o snagama koje su dio zajednice koja ih štiti i koja njima služi", rekao je Obama devet mjeseci poslije masovnih protesta nastalih zbog toga što je policija u Fergusonu protiv demonstranata koristila tešku, vojnu opremu i oklopna vozila
0 komentar(a)
Američka policija, SAD policija, Foto: Shutterstock
Američka policija, SAD policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2015. 06:17h

Predsjednik SAD Barak Obama ograničio je vrste viškova vojne, borbene opreme koju savezne vlasti, radi uštede, mogu dati kao pomoć policijskim stanicama.

Obama koji time nastoji da smanji napetost između policije i manjinskih zajednica, ukazao je da policija ne treba da izgleda kao vojska i da koristi opremu predviđenu za ratovanje.

Po odluci američkog predsjednika, savezna vlada više neće policijskim stanicama davati raketne bacače, bajonete, oklopna vozila, naoružana vozila i letjelice, kao ni oružje i municiju kalibra 50 ili većeg.

"Vidjeli smo kako vojna oprema može da ostavi utisak na ljude, kao da se radi o okupacionim snagama, a ne o snagama koje su dio zajednice koja ih štiti i koja njima služi", rekao je Obama devet mjeseci poslije masovnih protesta nastalih zbog toga što je policija u Fergusonu, u državi Misuri, protiv demonstranata koristila tešku, vojnu opremu i oklopna vozila.

Obama je u Kamdenu, u Nju Džersiju, rekao da to može da "otuđi stanovništvo i pošalje pogrešnu poruku", a pohvalio je napore tamošnje policije da popravi odnose sa siromašnom zajednicom koja je zahvaćena nasiljem.

Policija je pod sve većom prismotrom, osumnjičena za smrt više obojenih Amerikanaca pod sumnjivim okolnostima.

Predsjednik je pozvao sve Amerikance da se pozabave potrebama svojih siromašnih sugrađana i rasnim razlikama, prije nego prerastu u nerede jer, kako je rekao, "ako mi, kao društvo, nismo spremni da pošteno rješavamo rasna pitanja, onda ne možemo očekivati od policije da rješava te probleme".

Preporučujemo za Vas