SAD: Prisluškivanje samo uz saglasnost specijalnog suda

Glasanje je došao samo sedam dana, poštao je američki apelacioni sud presudio da najveće prikupljanje podataka daleko prevazilazi ovlašćenja Kongres
54 pregleda 0 komentar(a)
NSA, Snouden, Foto: Shutterstock
NSA, Snouden, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 07:22h

Američki Kongres izglasao je da se prekine sa NSA programom za prikupljanje podataka sa mobilnih telefona miliona Amerikanaca, koji je 2013. godine otkrio bivši službenik bezbjednosti Edvard Snouden.

Usvajanje zakonskog akta o slobodi tumači se kao velika pobjeda privatnosti u građanskih prava. Bijela kuća podržava zakonske reforme, ističući da je očuvanje privatnosti bitno za nacionalnu sigurnost.

Reforme će ukinuti veći dio prikupljanja podataka, a postojeći program biće zamijenjen ciljanim programom, koji će omogućiti obajveštajnim agencijama prikupljanje podataka o specifičnim pojedincima ili grupama, ali samo uz prethodnu saglasnost tajne nacionalne sigurnosti FISA suda.

Mjera o kojoj se glasalo u senatu, u kojem postoji sukob između reformista i pristalica obavješatjne zajednice, dolazi u kontekstu povećanja digitalnog domašaja terorista Islamske države, prenosi AFP.

Glasanje je došao samo sedam dana, poštao je američki apelacioni sud presudio da najveće prikupljanje podataka daleko prevazilazi ovlašćenja Kongresa.

Bonus video: