Neka su pisana krvlju: Pisma kamikaza upisati u UNESCO program

Gradonačelnik Minami-Kjušua, Kampei Šimoide, branio je svoj projekat pred novinarima u Tokiju, tvrdeći da njegova namjera nije da opravda postupke kamikaza već da pruži svjedočenje o brutalnosti rata na Pacifiku
94 pregleda 0 komentar(a)
Napad kamikaza, Foto: Shutterstock
Napad kamikaza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2015. 14:34h

Japanski grad Minami-Kjušu namjerava da ponovo podnese pisma kamikaza za upis u program "Pamćenje svijeta" Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Ovaj grad na jugu Japana je već prošle godine pokušao, ali bezuspješno, da uvrsti oproštajna pisma japanskih pilota-samoubica u pomenuti program, pokrenut još 1947. s ciljem da se sačuva i promoviše svjetska kulturna dokumentaciona baština od univerzalne vrijednosti.

Inicijativa je izazvala buru negodovanja u Kini koja je osudila "pokušaj uljepšavanja istorije japanske vojne agresije".

Gradonačelnik Minami-Kjušua, Kampei Šimoide, branio je svoj projekat pred novinarima u Tokiju, tvrdeći da njegova namjera nije da opravda postupke kamikaza već da pruži svjedočenje o brutalnosti rata na Pacifiku.

"Naš zahtjev nije pokušaj da se glorifikuje, romansira ili opravda istorijsko nasljeđe pilota kamikaza", istakao je Šimoide.

"Uvjereni smo da ovaj projekat predstavlja značajan doprinos u uspostavljanju mira u svijetu", dodao je on, prenose strani mediji.

Minami-Kjušu planira da sakupi više od 300 pisama, od kojih su neka napisana krvlju pilota, i da ih podnese Unesku kako bi 2017. bila upisana u listu "Pamćenje svijeta".

Bonus video: