KRŠENJE PRAVA PRITVORENIKA

Kina: Policija mučenjem dolazi do priznanja

Neki policajci zaobilaze pravila, tako što zatvorenike muče van službenih prostorija, koristeći metode koje ne ostavljaju vidljive povrede, a priznaje se snima kasnije
2 komentar(a)
Kina,, Foto: Shutterstock
Kina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2015. 07:42h

Zloupotrebe policije kako bi izvukla priznaja od osumnjičenih, koje uključuju i mučenja, predstavljaju ozbiljan problem u Kini, uprkos reformama pravnog sistema, navodi se u izvještaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava, koji je danas objavljen.

Navodi se da je policija pronašla način da zaobiđe pravila, u pravnom sistemu koji se i dalje u velikoj mjeri oslanja na priznananje za donošenje presude, gotovo u svakom lsučaju, dijelom zbog neadekvatnih napora da se zločini pravilno istraže.

Predsjednik Si Đinping kao prioritet postavio smanjenje broja pogrešnih presuda i reformu pravnog sistema, što treba da vrati povjerenje javnosti u vladajuću Komunističku partiju, ali je odbio da razmotri popuštanje partijske kontrole nad pravosuđem.

Jedan o rezultata pravosudne reforme do sada je bilo i posthumno oslobađanje u decembru tinejdžera iz unutrašnje Mongolije, koji je pogubljen prije 18 godina za silovanje i ubistvo. Policajac koji je nadgledao originalni predmet optužen je da je koristio mučenje da bi dobio priznanje.

Mjerama koje su donijete od 2009. do 2012. godine, prije nego što je Si posato predsjednik, predviđeno je da se ispitivanja snimaju i zabranjeno korišćenje dokaza, koji su iznuđeni mučenjem, ali to nije dovoljno, konstatuje se u izvještaju.

Neki policajci zaobilaze pravila, tako što zatvorenike muče van službenih prostorija, koristeći metode koje ne ostavljaju vidljive povrede, a priznaje se snima kasnije, navodi se u izvještaju.

Istovremeno zatvorenici nemaju pravo na advokata tokom ispitivanja, a sudije često ignorišu jasne dokaze o zlostavljanju, navodi se u izvještaju.