Francuska će otplatiti moralni dug Haitiju

Procjenjuje se da bi odšteta od 150 miliona franaka koje je Haiti isplatio Francuskoj u 19. vijeku danas imala vrijednost od oko 18 milijardi eura
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.05.2015. 06:21h

Francuski predsjednik Fransoa Oland obećao je da će Francuska otplatiti "moralni dug" Haitiju, tokom posjete ovoj osiromašenoj karipskoj zemlji.

Haiti su bivša kolonija u kojoj su robovi 1804. godine proglasili nezavisnost od Francuske.

To je bila prva zvanična posjeta jednog francuskog predsjednika ovoj najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere, u kojoj se još sa gorčinom pamti kako ju je 1825. godine Francuska natjerala da plati odštetu na ime dobara izgubljenih tokom pobune robova, prenosi Rojters.

"Ne možemo da promijenimo prošlost, ali možemo da promijenimo budućnost", izjavio je juče Oland na komemoraciji na Marsovom polju, u centru Port o Prensa, u blizini predsjedničke palate srušene u razornom zemljotresu 2010. godine.

Procjenjuje se da bi odšteta od 150 miliona franaka koje je Haiti isplatio Francuskoj u 19. vijeku danas imala vrijednost od oko 18 milijardi eura.

Haićanski predsjednik Mišel Marteli ističe kako je to bila "teška nepravda" koja je onemogućila Haiti da se razvija istom brzinom kao zemlje u okruženju.

Francuski predsjednik je izjavio kako će njegova zemlja u narednih pet godina potrošiti 130 miliona eura na razvojne projekte na Haitiju, uključujući 50 miliona eura u oblasti obrazovanja.

Oland je takođe apelovao na Haićane da održe parlamentarne izbore planirane za 9. avgust, koji je trebalo da se održe mnogo ranije.

"Demokratija je nužna za razvoj Haitija", istakao je francuski predsjednik.

Dok je Oland polagao vijenac bijelog cvijeća na spomenik Tusenta Luvertira, heroja haićanske revolucije koji je umro u francuskom zatvoru, na obodu parka koji je čuvao kordon policajaca, gnjevni demonstranti su nosili transparente na kojima se od Francuske traži poštovanje, kao i vraćanje duga.

Na jednom od transparenata je pisalo "Olande: pare da, pridike ne".

Nekoliko desetina demonstranata se i sukobilo s policijom, ali nisu uspjeli da prodru u ograđeni prostor.

Bonus video: