"ZAŠTITA CIVILA NA PRVOM MJESTU"

Lavrov: Zlonamjeran prikaz događaja, ne sprema se nikakva ofanziva u Idlibu

"Ono što nam trenutno prikazuju kao početak ofanzive sirijskih snaga uz rusku pomoć jeste zlonamjeran prikaz događaja"
0 komentar(a)
Idlib, Foto: Reuters
Idlib, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2019. 07:57h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da se ne priprema nikakva velika ofanziva na pobunjeničku pokrajinu Idlib, istaknuvši ipak da Moskva želi zaštititi civile u operacijama koje se trenutno vode.

UN i Zapad strahuju pak od humanitarne katastrofe dok sirijski režim već sedmicama gomila vojna pojačanja uz granicu s tim posljednjim pobunjeničkim uporištem.

"Ono što nam trenutno prikazuju kao početak ofanzive sirijskih snaga uz rusku pomoć jeste zlonamjeran prikaz događaja. Sirijske snage i mi samo reagujemo na napade iz zone Idliba", rekao je na njemačko-ruskom forumu u Berlinu.

Po njegovim riječima, Rusija će učiniti sve kako bi zaštitila civile.

"Pomno ćemo proučiti ta pitanja, uspostavićemo humanitarne koridore i dogovoriti se o primirju na lokalnom nivou te učiniti sve da civilno stanovništvo ne trpi", dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Pokrajina Idlib je posljednje uporište pobunjenika koji se protive predsjedniku Bašaru al Asadu, kojeg 60 posto kontroliše džihadistička skupina Hajat Tahrir al-Čam (HTS), u čijem je sastavu bivši ogranak Al Kaide u Siriji, prenosi Hina.

Oko tri miliona ljudi, od kojih je polovina doselila iz drugih dijelova Sirije, živi u Idlibu i u susjednim pobunjeničkim džepovima, pokazuju UN-ovi podaci.