PREDSTAVIĆE PODATKE SA RADARSKOG SISTEMA

Rusija će objaviti izvještaj o obaranju aviona nad Sirijom

Ruska vojska je najprije optužila izraelske pilote da su koristili ruski avion kao štit, ali je predsjednik Rusije Vladimir Putin kasnije opisao incident kao posljedicu "lanca tragičnih slučajnih okolnosti"
209 pregleda 0 komentar(a)
Sirija Iljušin, Foto: Reuters
Sirija Iljušin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2019. 08:06h

Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je da će objaviti nalaze početne istrage obaranja ruskog izviđačkog aviona sa 15 vojnika kraj sirijskog lučkog grada Latakije ove nedjelje koje je izazvalo diplomatsku napetost u odnosima s Izraelom.

Avion je oborio sirijski odbrambeni sistem S-200 ruske proizvodnje u pokušaju da odgovori na izraelski udar iz vazduha, podsjećaju izraelski mediji.

"Redosljed događaja iz minuta u minut će biti dat uz predstavljanje objektivnih podataka sa radarskog sistema o situaciji u Siriji 17. septembra i akcija izraelskih vazduhoplovnih snaga u području pada", navelo je ministarstvo u saopštenju koje je prenijela agencija TASS.

Izraelska vojska je rekla da su njeni borbeni avioni ciljali sirijsko vojno postrojenje koje je obezbjeđivalo oružje za proiranski ekstremistički Hezbolah i tvrdila da je upozorila Rusiju na predstojeći udar u skladu sa dogovorima o izbjegavanju nenamjernih sukoba dvije zemlje.

Ruska vojska je najprije optužila izraelske pilote da su koristili ruski avion kao štit, ali je predsjednik Rusije Vladimir Putin kasnije opisao incident kao posljedicu "lanca tragičnih slučajnih okolnosti".

Nakon incidenta u pokušaju da se kriza prevaziđe izraelska vojska je potvrdila udar i objavila neke rezultate početne istrage, između ostalog da su sirijske jedinice protivvazdušne odbrane pucale "nasumice" i da se nisu pobrinule da osiguraju da nema ruskih aviona u vazduhu.

Izrael je takođe poslao najviše zvaničnike, predvođene komandantom avijacije general-majorom Amikamom Norkinom, u Moskvu da podijeli s ruskim kolegama nalaze početne istrage.

U petak uveče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov porekao izvještaje izraelskih medija da je ministar zadužen za obavještajne poslove Izrael Kac rekao da Putin odbija da odgovori na telefonske pozive predsjednika Sirije Bašara Asada i da je gnjevan na sirijskog lidera zbog incidenta.

Peskov je rekao da taj izvještaj "ne odgovora realnosti" i da mu "prije svega ne treba vjerovati", prenijela je izraelska televizija.

On je to rekao nakon što se izraelska delegacija vratila iz Moskve.

Putin je predstavio svoj stav o tome i nije potrebno više spekulacija u ovom trenutku, zaključio je Peskov.

U telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u utorak, dan poslije incidenta, Putin je rekao da Izrael ne bi trebalo da dozvoli takve situacije u budućnosti.