Migranti spaseni nakon 12 dana lutanja Sredozemljem

Migranti su ispričali italijanskim zvaničnicima da su posljednja dva dana proveli plutajući na oko 200 kilometara od Sicilije, i to bez hrane i vode, pri čemu je more plavilo palubu
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 07:45h

Italijanska obalska straža spasila je sinoć stotinak migranata koji su ispričali da su na Sredozemnom moru proveli 12 dana.

Na švercerskom brodu bilo je 98 putnika, od čega su trećinu činile žene. Tri su bile trudne.

Migranti su ispričali italijanskim zvaničnicima da su posljednja dva dana proveli plutajući na oko 200 kilometara od Sicilije, i to bez hrane i vode, pri čemu je more plavilo palubu.

Istovremeno, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije kojom bi bila stvorena misija Evropske unije sa ovlašćenjem da plijeni brodove za krijumčarenje migranata.

Neki lideri zemalja EU predlagali su misiju koja bi imala ovlašćenje da uništava brodove prije njihovog korišćenja za šverc, ali su se pojavile legalne prepreke i pitanje ruskog veta u Savjetu bezbjednosti. Rusija, prema diplomatskim izvorima, podržava ideju o zapljeni brodova.

Većina krijumčarskih brodova, pretovarenih ljudima, kreće iz haotične Libije, a migrantima se uzima oko 1.000 dolara za prevoz.

Dva broda obalske straže dovezla su juče 650 migranata na Siciliju, u luku Ročela Jonika. Otprilike isto toliko ih je dopremljeno u Napulj. Stotine su pristigle u italijanske gradove La Specija, Taranto, Mesina, i druge.

Libijske vlasti su saopštile da su u ponedjeljak i utorak uhvatile oko 700 migranata prije no što su brodovi sa njima napustili libijke teritorijalne vode.

Bonus video: