Spaseno još 25 žrtava Boko Harama

U grupi od 275 žena i djevojčica oslobođenih prošle nedjelje, sve su istraumirane i neuhranjene, a juče su prebačene u kamp u Joli, saopštila je vojska
0 komentar(a)
Nigerija, vojska, Foto: Reuters
Nigerija, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2015. 16:48h

Nigerijska vojska izbavila je još dvadeset petoro djece i žena od Boko harama, u ofanzivi na uporište ekstremista u šumama Sambisa na sjeveroistoku države.

Predstavnik vojske pukovnik Sani Usman je rekao da je u žestokim borbama jutros poginulo mnogo ekstremista, a da je poginuo i jedan vladin vojnik.

Prema njegovim riječima, ranjena su petorica vojnika, prenio je AP.

Talačka drama u Nigeriji, koja traje skoro godinu i po, počela je da se raspliće nakon što su nigerijske vojne vlasti oslobodile gotovo 700 od oko 2.000 otetih žena i djevojčica iz uporišta pokreta Boko haram, a sada je 275 njih prebačeno u kamp u kome će im biti pružena pomoć, savjetovanje i rehabilitacija.

Nigerijske trupe su od utorka do četvrtka prošle nedjelje spasle više od 677 zarobljenih žena i djevojčica iz kampova ove ekstremističke grupe u šumi Sambisa na sjeveroistoku zemlje, a obećale su da će osloboditi i sve preostale zarobljenice.

U grupi od 275 žena i djevojčica oslobođenih prošle nedjelje, sve su istraumirane i neuhranjene, a juče su prebačene u kamp u Joli, saopštila je vojska, prenio je AFP.

Za sada se ne zna da li je među oslobođenim zarobljenicama ijedna od 219 učenica koje su u aprilu 2014. otete iz škole u sjeveroističnom mjestu Čibok.

Masovno kidnapovanje u Čiboku izazvalo je globalni gnjev i primoralo predsjednika Gudlaka Džonatana da prihvati međunarodnu pomoć u operaciji potrage za nestalim djevojčicama.

Džonatan se našao na udaru oštrih kritika da ne čini dovoljno da obezbijedi oslobađanje djevojčica, kao i da okonča šestogodišnju pobunu Boko harama, koja je odnijela oko 15.000 života i primorala najmanje milion i po ljudi da napuste svoje domove.

Mnogi analitičari smatraju da je produžena pobuna Boko harama djelimično uticala na Džonatanov poraz na predsjedničkim izborima 28. marta, na kojima je pobijedio bivši vojni lider Mohamadu Buhari.

Buhari je obećao da će se obračunati s militantnim aktivistima koji žele da osnuju islamsku državu na sjeveroistoku Nigerije.

Bonus video: