8. MAJ

Djelovi letjelice “Progres” mogu dospjeti na Zemlju

Iz Agencije je poručeno i da će preciznije informacije otkriti vrijeme i mjesto na kom bi mogli da padnu djelovi letjelice
0 komentar(a)
Progres M-27, Foto: Screenshot (YouTube)
Progres M-27, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.05.2015. 16:42h

Ruska svemirska letjelica bez posade "Progres M-27M" napustiće svoju orbitu 8. maja i njeni djelovi mogli bi da dođu do Zemlje, saopsteno je danas iz ruske svemriske agencija Roskosmos.

"Eksperti iz Roskosmosa očekuju da će teretna letjelica 'Progres' biti uništena 8. maja između 01:23 posle ponoći i 21:55 minuta po moskovskom vremenu" rečeno je iz Agencije, prenio je TAS S. 

Letjelica će izgorjeti u atmosferi, mada bi neki mali djelovi mogli da dospiju na površinu Zemlje, rečeno je iz Roskosmosa. 

Iz Agencije je poručeno i da će preciznije informacije otkriti vrijeme i mjesto na kom bi mogli da padnu djelovi letjelice, prenosi ruski TAS. 

Letjelica "Progres" lansirana je 28. aprila iz sveirskog centra Bajkonur u Kazahstanu, međutim nakon njenog odvajanja od noseće rakete "Sojuz" kontaktna misija je saopštila da je izgubila kotnakt sa letjelicom. 

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da uspostave kontrolu nad letjelicom, eksperti su se saglasili da će njeno spajanje sa Međunarodnom svemirskom stanicom biti nemoguće. 

"Progres" je nosio oko 2,5 tona tereta za posadu MSS, kao i kopiju Zastave pobjede koju su sovjetski vojnici u toku bitke za Berlin 1. maja 1945. godine postavili na zgradu Rajhstaga.

Preporučujemo za Vas