Iako SAD prijete sankcijama: Indija kupuje od Rusije raketni sistem S-400

Prodaja ruskog dalekometnog raketnog sistema zemlja-vazduh je sporna tačka pošto nije jasno da li će Indija dobiti izuzeće od Vašingtona od američkih sankcija koje su uvedene kao kazna Rusiji zbog pripajanja crnomorskog poluostrva Krima i navodnog miješanje u izbore u SAD 2016. godine
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Narendra Modi, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Narendra Modi, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2018. 14:41h

Indijske vlasti potpisale su danas ugovor vrijedan pet milijardi dolara za kupovinu ruskog sistema protiv-vazdušne odbrane S-400, uprkos prijetnjama američkim sankcijama zbog trgovine s Rusijom u oblasti odbrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi potpisali su danas ugovor u Nju Delhiju a na sastanku su razgovarali o nuklearnoj energiji, istraživanju svemira i ekonomiji.

Prodaja ruskog dalekometnog raketnog sistema zemlja-vazduh je sporna tačka pošto nije jasno da li će Indija dobiti izuzeće od Vašingtona od američkih sankcija koje su uvedene kao kazna Rusiji zbog pripajanja crnomorskog poluostrva Krima i navodnog miješanje u izbore u SAD 2016. godine.

Tokom posjete Indiji prošlog mjeseca, državni sekretar SAD Majk Pomeo je rekao da se nastavljaju razgovori da li dati Indiji izuzeće od sankcija SAD Rusiji i Iranu koji je drugi najveći indijski snabdjevač naftom, dodajući da se Indija obavezala da će kupovati više energetskih proizvoda i letjelica od SAD kako bi smanjila trgovinski deficit Vašingtona.

SAD od sankcija nisu poštedjele Kinu prošlog mjeseca, kada je naručila ruske borbene avione i opremu za rakete zemlja-vazduh.

Bonus video: