Novi vazdušni udari na Siriju, stradale 52 osobe

Od početka sukoba u Siriji, prije četiri godine, stradalo je više od 220.000 ljudi, a deset miliona bilo je primorano da napusti svoje domove
5 komentar(a)
Gust dim nakon vazdušnih napada aviona na položaje ISIL-a, Foto: Beta/AP
Gust dim nakon vazdušnih napada aviona na položaje ISIL-a, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.05.2015. 09:52h

Najmanje 52 osobe stradale su u Siriji u novim vazdušnim udarima međunarodne koalicije na sjeveru zemlje, saopštila je danas Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

"U vazdušnim udarima međunarodne koalicije, koji si izvršeni juče rano ujutru, u mjestu Bermal i njegovoj okolini, u provinciji Alep, stradale su 52 osobe", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Među žrtvama je sedmoro djece, a 13 osoba se još uvijek vode kao nestale.

Rahman je objasnio da se u blizini Bermala vode borbe između Kurda i sirijskih pobunjenika sa džihadistima Islamske države, ali da u samom mjestu ima samo civila.

"U vazdušnim udarima na Bermal nije ubijen nijedan pripadnik Islamske države", kazao je direktor Opservatorije i dodao da je nedaleko od tog mjesta stradalo sedam džihadista.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD, počela je u septembru prošle godine vazdušne udare na položaje Islamske države, koja je zauzela djelove Iraka i Sirije.

Vazdušni udari omogućili su Kurdima i sirijskim pobunjenicima da poslije nekoliko nedjelja žestokih sukoba sa pripadnicima Islamske države ponovo preuzmu kontrolu nad gradom Kobane, na granici sa Turskom.

Prema podacima Opservatorije za zašitu ljudskih prava, čije je sjedište u Londonu, od početka vazdušnih udara, u Siriji je stradalo više od 2.000 ljudi, među kojima 1.922 džihadista.

Od početka sukoba u Siriji, prije četiri godine, stradalo je više od 220.000 ljudi, a deset miliona bilo je primorano da napusti svoje domove.

Bonus video: