Bez rezolucije o Jemenu u SB UN

Sjednica je sinoć održana iza zatvorenih vrata nakon što je generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio da se Jemen nalazi na ivici kolapsa
0 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2015. 08:55h

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji o Jemenu, sazvana na zahtjev Rusije, završena je bez rezolucije o krizi u toj zemlji.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin, koji je zatražio sjednicu, zapitao je zbog čega njegove kolege govore o potrebi da se pomogne toj zemlji, a ne mogu da preduzmu akciju, prenio je AP.

Sjednica je sinoć održana iza zatvorenih vrata nakon što je generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio da se Jemen nalazi na ivici kolapsa.

Diplomate, na koje se poziva AP, rekli su da je Rusija želela da se govori o teškoj humanitarnoj i bezbjednosnoj situaciji u najsiromašnijoj afričkoj zemlji dok sunitska koalicija sa Saudijskom Arabijom na čelu nastavlja sa vazdušnim udarima protiv šiitske pobunjeničke grupe koju podržava Iran.

Čurkin je poslije sjednice novinarima pročitao rezoluciju za koju se zalagao, a u kojoj se kaže da je neophodan momentalan prekid vatre, barem iz humanitarnih razloga.

Čurkin je dodao da je članovima SB UN rekao da je čak voljan da iz predloga rezolucije izostavi zahtjev za momentalnim prekidom vatre.

Prema njegovim riječima, pojedini članovi SB UN su insistirali da o daljim akcijama treba da se konsultuju.

Saudijska Arabija pokrenula je 25. marta operaciju Odlučna oluja, kako bi odbranila vladu predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika Huta.

Hadi, koji se februaru sklonio u Aden pošto je pobjegao iz Sane, utočište je potražio Rijadu, u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika.

Bonus video: