Islamska država ima novog lidera

"Pametan je, dobar vođa i administrator. Ako Bagdadi umre, on će ih voditi", kazao je Hašimi
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.05.2015. 15:16h

Abu Ala el Afri trenutno rukovodi Islamskom državom pošto se lider Abu Bakr el Bagdadi i dalje oporavlja od povreda zadobijenih u napadu međunarodnih snaga.

Bagdadi je u martu zadobio teške povrede u vazdušom napadu snaga predvođenih SAD na sjeverozapadu Iraka, a sumnja se da mu je povrijeđena kičma.

Liječe ga dva doktora koja u njegovo skrovište dolaze iz Mosula, najvećeg iračkog grada pod kontrolom Islamske države, navodi Gardijan.

Tri izvora bliska Islamskoj državi kažu da Bagdadi možda nikada više neće moći da vodi organizaciju. Na njegovom mjestu sada je Abu Ala el Afri, koji je dugo godina bio u vrhu organizacije, a za zamjenika vođe postavljen je kada je njegov prethodnik ubijen u vazdušnom napadu prošle godine. Afri je profesor fizike i smatran je jednim od mogućih nasljednika prethodnog vođe Islamske države Abu Omara el Bagdadija, koji je ubijen u aprilu 2010. u operaciji međunarodnih snaga pod vođstvom SAD blizu Tikrita. Savjetnik iračke vlade Hišam el Hašimi kaže da islamisti imaju puno povjerenja u Afrija. "Pametan je, dobar vođa i administrator. Ako Bagdadi umre, on će ih voditi", kazao je Hašimi. U napadu 18. marta u mjestu El Badž, oko 130 kilometara zapadno od Mosula, ubijene su tri osobe koje su putovale s Bagdadijem. Pentagon je potvrdio da je izveo napad, ali je tvrdio da nije imao informacije da se među ljudima koji su bili meta napada nalazi najtraženiji čovjek na svijetu. Prema nekim izvorima, Bagdadija leče radiolog i hirurg iz glavne bolnice u Mosulu, a oboje su, kao i njihove porodice, pristalice Islamske države. Samo mala grupa lidera islamističke grupe zna gdje se nalazi Bagdadi i kakve povrede je zadobio, a još manje je moglo da ga posjeti. Dva insajdera u organizaciji rekla su listu Gardijan da su napadi međunarodnih snaga znatno smanjili broj pripadnika Islamske države, koja, kako kažu, planira da uzvrati napad protiv Evrope i da se osveti za Bagdadija.

Bonus video: