Francuski vojnici zlostavljali afričke dječake?

Anders Kompas je proslijedio tajni dokument francuskim vlastima jer UN nisu spriječile zlostavljanje djece
84 pregleda 0 komentar(a)
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2015. 17:55h

Jedan francuski tužilac sprovodi preliminarnu istragu povodom navoda da su francuski vojnici u Centralnoafričkoj Republici zlostavljali djecu, saopštio je juče portparol ministarstva pravde.

Komentarišući izvještaj koji je objavio britanski „Gardijan“ da je jedan humanitarni radnik suspendovan jer je tužiocima otkrio interni izvještaj o seksualnom zlostavljanju djece od strane francuskih vojnika, portparol je rekao: „Pariski tužilac je otvorio preliminarnu istragu 31. jula 2014. Istražne radnje su u toku.“

Francuska je juče saopštila da će preduzeti sve neophodne mjere da se dođe do istine i da će odgovorni biti najstrože kažnjeni ako se dokaže da je bilo zlostavljanja.

U saopštenju ministarstava odbrane i spoljnih poslova se navodi da je francusku vladu o tim tvrdnjama u julu 2014. obavijestio Visoki komesarijat UN za ljudska prava nakon što je politički biro UN u Centralnoafričkoj Republici dobio izjave svjedoka u vezi sa navodnim zlostavljanjem oko desetoro djece.

Pozivajući se na izvore upućene u slučaj i na interni izvještaj UN koji mu je proslijedila organizacija Aids Free World, „Gardijan“ je objavio da su UN suspendovale Andersa Kompasa, koji je radio u Ženevi, nakon što je predao izvještaj francuskim vlastima.

Britanski list piše da su u izvještaju „Seksualno zlostavljanje djece od strane međunarodnih oružanih snaga“ - navedeni detalji o silovanju i sodomiji nad dječacima beskućnicima od strane francuskih vojnika.

Navodno zlostavljanje se događalo između decembra 2013. i juna 2014. u centru za interno raseljene osobe na aerodromu Mpoko u prijestonici Bangi.

Portparol generalnog sekretara Ban ki-Muna je potvrdio da je Kancelarija UN za ljudska prava u Bangiju sprovodila istragu krajem proljeća 2014. nakon ozbiljnih navoda od seksualnom zlostavljanju djece od strane francuskog vojnog osoblja, prije uspostavljanja mirovne misije UN.

Dodao je da je interni izvještaj procurio do francuskih vlasti krajem jula, čak i prije nego što je predat visokim zvaničnicima UN, te da je zvaničnik svjetske organizacije u Ženevi suspendovan zbog „ozbiljnog kršenja protokola, koji zahtijeva redigovanje bilo kakvih informacija koje bi mogle ugroziti žrtve, svjedoke i istražitelje.“

Francuska je intervenisala u Centralnoafričkoj Republici, bivšoj koloniji, prije oko 18 mjeseci, kako bi suzbila nasilje između hrišćanskih milicija i pretežno muslimanskih pobunjenika Seleka.

Bonus video: