Ruska svemirska letjelica pada ka Zemlji

Šteta od gubitka "Progresa" iznosi oko pet milijardi rubalja, odnosno oko 100 miliona dolara
26 komentar(a)
Progres M-27, Foto: Screenshot (YouTube)
Progres M-27, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.04.2015. 16:04h

Ruska svemirska letjelica Progres M-27 pada ka Zemlji, javila Agencija Frans Pres, a potom potvrdili ruski zvaničnici.

"Komisčki teretni brod postepeno gubi visinu. Brzina snižavanja će varirati u zavisnosti od stanja atmosfere i sunčanog vjetra, ali je samo za posljednja 24 sata izgubio desetine metara visine", rekao je izvor agencije iz oblasti kosmonautike.

Prema njegovim riječima, biće moguće izračunati tačan datum i mjesto pada nesagorelih djelova "Progresa" tek nekoliko sati uoči pada.

Centar upravljanja letovima danas je saopštio da neće više pokušavati da spoji teretni brod s Međunarodnom svemirskom stanicom, kojoj je trebao da dostavi gorivo, kiseonik, aparaturu za naučne eksperimente, hranu, pošiljke za kosmonaute i znamenje Dana pobjede 9. maja.

"Progres M-27M" lansiran je juče, ali se odmah poslije odvajanja od rakete nosača "Sojuz-2.1a" pojavila informacija da se antena sistema zbližavanja sa stanicom nije otvorila. Potom je saopšteno da se brod nekontrolisao vrti oko svoje ose, na oko 30 kilometara od Međunarodne svemirske stanice.

Stručnjaci Centra za kontrolu kosmičkih letova pokušali su da usposave vezu a brodom, ali bez uspjeha.

Šteta od gubitka "Progresa" iznosi oko pet milijardi rubalja, odnosno oko 100 miliona dolara. Po rasporedu, naredni teret do Međunarodne svemirske stanice treba da dostavi američki brod "Dragon".

Bilo je planirano da će se spojiti sa Međunarodnom svemirskom stanicom 6 sati nakon polijetanja, ali je kontrola leta odlučila napustiti taj plan jer inženjeri nisu mogli potvrditi da će sve proći u redu, saopštili su iz NASA-e.

Tomas Riter, direktor za operacije u ESA, kazao je za “Gardijan” da se kontrolisani ulazak u zemljinu orbitu obično organizuje na jugu Tihog okeana kako ne bi djelovi olupine završili na zemlji, nego na moru.

“Ako moje kolege ne dovedu Progres u red, to bi se moglo desiti za manje od nedjelju dana, možda nedjelju i po”, rekao je Riter, i sam bivši astronaut.

U slučaju da ne mogu da povrate kontrolu, njeni djelovi bi mogli završiti na zemlji.

Međutim, opasnost po ljude je mala. Više od 2/3 Zemlje je prekriveno vodom, dok je samo oko 3 odsto zemlje naseljeno.

Bonus video: