Japan: Zbog lijeka koji izaziva rak Takeda daje 2,4 milijarde odštete

Poravnanje će stupiti na snagu ako 95 odsto tužitelja pristane na dogovor, i u tom slučaju će Takeda platiti 2,37 milijardi dolara
55 pregleda 0 komentar(a)
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2015. 09:11h

Najveći japanski proizvođač ljekova Takeda farmaseutikals isplatiće 2,4 milijarde dolara odštete hiljadama pacijenata i njihovim porodicama zbog svog lijeka za dijabetes "aktosa", koji može da izazove rak.

Protiv Takede je u SAD pokrenuto 9.000 tužbi, jer tužioce ta farmaceutska kompanija nije obavijestila o riziku da im "aktosa" izaziva rak.

Takeda je saopštila danas da će pomenutom sumom biti riješena većina tužbi, ali ta kompanija ne priznaje pravnu odgovornost.

Poravnanje će stupiti na snagu ako 95 odsto tužitelja pristane na dogovor, i u tom slučaju će Takeda platiti 2,37 milijardi dolara.

Ukoliko poravnanje prihvati 97 odsto tužitelja ili više, Takeda će platiti 2,4 milijarde eura.

Takeda je saopštio da će odsstetu pokriti iz zarade u prvom kvartalu januar-mart koja iznosi 2,7 milijardi dolara.

Zbog odštete će ta kompanija imati neto gubitak od 145 milijardi jena (1,2 milijarde dolara) za poslovnu godinu završenu 31. marta, čime će prvi put od 1949. otići u minus.

U prethodnoj pravnoj bici protiv Takede u američkom Okružnom sudu u zapadnoj Luizijani prošle godine utvrđivano je da li je "aktos", lek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa dva, izazvao rak bešike kod jednog pacijenta, kao i da li je bio odgovoran i za druge slučajeve raka kod pacijenata koji su ga koristili.

Bonus video: